Van az a mondás, miszerint, ha tudom, hogy elesek, leülök. Valami ilyesmi a helyzet az elektronikus eszközök karbantartásával is, különösen a nem éppen olcsó Apple laptopok esetében. A legtöbb felhasználó nem tudja, hogy el fog esni, ezért nem ül le előre.

Szeretnénk egy fontos dolgot elárulni a MacBook eszközökről: A MacBook egy megbízható, akár hosszú évekig jól működő szerkezet. Utóbbinak azonban van egy feltétele, ez pedig nem más, mint a karbantartás.

 

Az emberek nagy része úgy van ezzel a kérdéssel, hogy majd akkor keres egy MacBook szervizt, és akkor viszi el oda a készülékét, ha baj van. Arról viszont senki sem szól nekik, hogy néha azért sem árt elvinni az eszközüket, hogy ne legyen baja.

Néhány szó a belső elkoszolódásról

A MacBookra – hacsak a tulajdonos nem vásárolt Apple Care-t rá – 12 hónap jótállási idő vonatkozik. Ami ezen túl történik, az már a vásárló saját szakállára megy majd.

A sok felhasználó közül arányaiban viszonylag kevesen tudják, hogy mit használnak. Például sokaknak nincs fogalma sem arról, hogy a MacBooknak alaplapra integrált alkatrészei vannak. Ez azt jelenti, hogy az egyes alkatrészek cseréje nem valósítható meg olyan egyszerűen pl. otthoni körülmények között, mint mondjuk egy PC-nél, vagy akár egy más gyártó laptopjánál. Ez nem csak azt jelenti, hogy maguk az alkatrészek drágábbak, de maga a szervizelés is. Na, ezért kell több energiát ráfordítani, hogy ezek az alkatrészek minél tovább megőrizzék jó állapotukat, és ennek egyik kulcsa a tisztántartás.

Nem arra gondolunk, hogy egy nedves törlőkendővel alaposan le kell tisztogatni az eszközt. Sajnos a belső tisztaságon van a hangsúly. Ezek a készülékek arra készültek, hogy gyakran mozgatják majd, hordozzák őket. Ugyanakkor elképzelni is nehéz, hogy közben mennyi kosz jut be az alkatrészekhez.

Zsíros konyhai közeg, párás irodai közeg, dohányzók a környezetben, por, szmog, szöszök… Mind, mind lerakódhat a MacBook belsejében. A gond pedig itt kezdődik.

Mit okoz a lerakódott kosz?

A szöszök, a por és minden jellegű lerakódás ugyanis befolyásolhatja a gép működését, különösen érzékeny erre a ventilátor. Onnantól, hogy az eszköz hangosabb lesz, tudható, hogy belül gyűlik a kosz. Az üzemi hangerő emelkedhet a némáról a halk zúgásba, majd ez igen könnyen csaphat át akár hangos zakatolásba, amit már fokozott melegedés is kísérhet.

 

A hang azt jelzi, hogy a hűtést szolgáló ventilátor a rárakodott kosztól egyre nehezebben fejti ki legfőbb feladatát, a processzor hűtését. Ez pedig baj, hiszen a processzor már nem fog tudni megfelelő üzemi hőmérsékleten működni, vagyis túlmelegszik. Emiatt alacsonyabb órajelre kapcsol, ami rövidtávon „csak” a melegedést okozza ugyan, ami kellemetlen, hiszen a készülék akár kikapcsolgathat a legrosszabb pillanatokban. Hosszú távon viszont a processzor sokkal előbb tönkre fog menni, mint kellene. Vagyis cseppet sem mindegy, hogy a készüléket kitisztítják-e bizonyos időközönként vagy sem.

Újrapasztázás

A másik gond a MacBook eszközöknél, hogy a processzor és a hűtő között lévő hővezető paszta viszonylag rövid idő alatt kiszárad. Ezért másfél-kétévente időszerű ezt is cserélni, amit a jobb MacBook szervizekben a karbantartás jegyében a tisztítással együtt el is végeznek.

 

Tehát, ha szeretnéd, hogy a MacBook vagy MacBook Pro készüléked sokáig és problémamentesen üzemeljen, akkor érdemes a hónod alá csapni, másfél-kétévente elvégeztetni egy karbantartást. Egy jó, megbízható MacBook szerviz remek hely egy ilyen karbantartás elvégzésére. Kisebb ráfordítással masszív költésektől kímélheted meg magad, hogyha pedig idővel a készüléked eladásában gondolkodsz, emeli az értékét, ha rendszeresen karbantartott készüléked van.