5 ok, amiért nem érdemes kikerülni a MacBook tisztítását

A Mac gépek, legyen szó egy iMac-ről vagy egy MacBookról, bizony tisztítást, karbantartást igényelnek. A sokak által csak szervizes lehúzásnak nevezett szolgáltatásnak igazából nagyon is van alapja, és sokkal inkább a felhasználók érdeke, mint az Apple vagy Mac szervizeké. Utóbbiak a javítási költséggel és az alkatrészen keresett árréssel esetenként többet keresnek, mint egy sima MacBook tisztítással.

Vegyük hát sorra az 5 okot, amiért a felhasználóknak nem érdemes kikerülni, vagy elodázni a karbantartást:

  1. Az eszköz ára

Legelső indokként a felhasználóknak talán érdemes visszagondolni arra, hogy a prémium Apple készüléküket milyen magas áron vásárolták, és hogy egy ilyen drága eszköz bizony megéri a törődést, és azt, hogy sokáig jól használható maradjon.

  1. Állagmegóvás

Nem mindegy tehát, hogy a Mac notebook mennyi ideig szolgálja ki a tulajdonosát. Legyen szó egy boltban, vagy használtan vásárolt készülékről, mindkettőnél igen fontos, hogy sokáig megőrizze azt az állagot, teljesítményt és gyorsaságot, amihez a felhasználó hozzászokott.

  1. Élettartam

Ahogy arra már utaltam, bármilyen lehetetlenül is hangzik, bizony a MacBook tisztítás nagyban befolyásolja az eszköz élettartamát, és sokáig megóvja azokat az alkatrészeket, amelyeknél nem kiszámítható az életciklus, mint pl. az akkumulátornál.

Míg például egy akkumulátornál tudható, hogy adott töltési ciklusig lesz használható, addig a készülék processzora a rendszeres, másfél-kétévenkénti karbantartással, tisztítással nagyban hozzájárul a processzor egészségéhez. De közvetve akár olyan alkatrészekre is kihat, amelyek pl. az alaplapra integráltak, és a cseréjük kiemelten költséges és nehézkes is.

  1. A processzor és az alkatrészek egészsége

A MacBook szellőzőnyílásain ugyanis a levegőben szálló por, sőt azoknál, akik a MacBookot ágyban, vagy az ölükben támasztva használják, a szöszök is bejutnak. Be igen, de kifelé már nem. Vagyis a por és a szöszök leülnek az alkatrészekre, de akár a nyílásokba is, és lényegében komoly fizikai akadályt képezve gátolják a hűtésrendszer működését. Márpedig, ha az üzemi hőmérséklet emelkedik a processzor is magasabb órajelre kapcsol, és ez a folyamat hosszútávon, károsítja, vagy akár tönkre is teheti.

  1. Hang és melegedés

Noha az, hogy a processzor és egyéb alkatrészek élettartama csökken a végső következmény, de a felhasználó számára kellemetlen mellékhatásai is lehetnek a készülékek belső „elkoszolódásának”, hiszen az eszköz hangosabb lesz, illetve fokozottan melegedhet. Utóbbi odáig fokozódhat, előfordult már, hogy szabályosan égetett, a nem tervezett leállásokról nem is beszélve.

Vagyis a belső tisztításra másfél vagy kétévente, vagy az utolsó pontban tapasztaltakat előbb tapasztalva, korábban is szükség van. Már csak azért is, mert a processzor és a ventilátor közötti hűtőpaszta (legalábbis az ebben érintett modelleknél) nagyjából ekkora időközönként kiszárad, vagyis a szervizek a belső tisztítással együtt elvégzik az újrapasztázást is. Ezt jelenti a MacBook tisztítás és karbantartás, a fontossága pedig egyáltalán nem szervizes kreálmány, vagy urbán legenda, hanem a szomorú valóság.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »