Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy kezd lemerülni az akku. Gyorsan „töltőre tetted”, vártad a szokásos hangjelzést, hogy visszaigazolja a töltés megkezdődött. Ez azonban nem hangzik fel. Mégis mi történhetett?

A hiba forrása több dolog is lehet:

  • A kábel hibája
  • Az adapter hibája
  • A töltéscsatlakozó meghibásodása
  • Alaplapi meghibásodás

Kábel meghibásodás

Az emberek valamiért azt hiszik, hogy a kábelek örökéletűek. Még olyankor is képesek ezt hinni, amikor a szóban forgó kiegészítő jól láthatóan megtört, már leszakadt a burkolat, vagy a sajnálatos típushiba jelentkezett, hogy a csatlakozónál a burkolat is lejött és a kábel is megtört.

Ezek a fizikai hibák mind arra utalhatnak, hogy a vezeték nem képes már megfelelően ellátni a feladatát, azaz – csúnyán megfogalmazva – nem képes elegendő mennyiségű áramot továbbítani ahhoz, hogy feltöltsön egy iPadet.

Érheti sérülés a csatlakozó érintkezőjét is, vagy be is szennyeződhet, mert ráfolyt és rászáradt valami. Tehát előfordulhat olyan, hogy igenis új kábelt kell vásárolni az eszközhöz, és a töltés megint megfelelően működik majd.

Töltőadapter hiba

Az iPad szervizek számára nem ismeretlen jelenség, hogy az emberek gyakran olyan töltőadaptert használnak az eszközük, amit egy másikhoz terveztek. Ez esetenként igen káros lehet az adott készülékre. Az az adapter, amit korábban az iPadhez adtak (csomagoltak) az a legtökéletesebb a töltéshez.

Bár a legjobb mindig a gyári kiegészítő, de ennek meghibásodása esetén az utángyártott is jól megfelelhet a célnak, ha a jellemzői egyeznek a készülékhez valóval. A nem megfelelő adapter használata viszont küldhet túláramot, vagy éppen túl keveset. Utóbbi okozhatja, hogy az iPad nem tölt megfelelően, vagy a túláram, alaplapi meghibásodást is előidézhet.

Töltéscsatlakozó

A töltéscsatlakozó meghibásodásánál elég jellemző a fent leírt hibajelenség, vagyis hogy a felhasználó hiába csatlakoztatja áramforráshoz az iPadet, az nem tölt. Viszont ez a hiba gyorsan kiszűrhető azzal, ha megpróbáljuk az eszközt számítógéphez csatlakoztatni. Ilyen meghibásodásnál ugyanis ahhoz sem lehet. A csatlakozó megmozgatásával megindulhat a töltés, majd újra megállhat.

Ezt több dolog is okozhatja. Az egyik a csatlakozóba került szennyeződés, ami szó szerint fizikai akadályt képez. Viszont ennek a meghibásodásnak oka lehet egy korábbi beázás, vagy egy nagyobb ütődés is. Mindenképpen iPad szervizt kell felkeresni a hibával.

Alaplapi meghibásodás

Az összes közül talán ez a legkellemetlenebb. Igen, okozhatja egy rosszul megválasztott töltőadapter, sőt néha az autós töltés is.

Az alaplapi javítások igen rizikósak, ezért se nem olcsók, se nem szoktak rá garanciát vállalni. Különféle hőfokokkal kell dolgozniuk a szerelőknek, nagyon kell érteni hozzá. Talán éppen ezért nem is vállalja minden iPad szerviz, csak a jobbak, kiemelkedő szaktudású szerelőkkel.

Tehát, hogyha nem tölt az iPad, az első dolog kideríteni, hogy a kábel és a töltőadapter rendben van-e, hogyha igen, akkor mindenképpen érdemes Apple vagy iPad szerviz segítségét kérni.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »