Miért a kijelzőcsere a legdrágább iPhone javítási művelet?

Az iPhone szervizben a minap az egyik ügyfél türelmesen várta, hogy elkészüljön a készüléke. Ücsörgött, majd sétálgatott a boltban, szemügyre vette az árlistát, a kiegészítőket. Azért jött hozzánk, mert leejtette az iPhone-ját, és végigrepedt a kijelző. Ráadásul volt gond az érintéssel is, úgyhogy muszáj volt megjavíttatni. Azért végig zongoráztuk a szokásos köröket.

Megkérdezte, hogy nem lehetne-e csak az üveget cserélni, mondtuk neki, hogy sajnos nem, egybeépített alkatrész, de egyébként is gond van az érintőpanellel is, szóval a kijelző úgy, ahogy van kuka. Sajnálta, de mondta, hogy akkor cseréljük.

Mikor azonban visszakapta az elkészült, szépen megjavított csillogó-villogó kijelzős telefont, nem tudta magában tartani az újabb kérdést.

„Mondják, miért ilyen drága a kijelzőcsere, hogyha ilyen gyorsan elkészültek vele?”

Ez a kérdés nem először hangzott el, felteszem nem is utoljára. Egy független iphone szerviz budapest árai kedvezőbbek az Apple szerződött partnereinél és a márkaszervizeknél, de a kijelzőcsere még így is a legdrágább javítási művelet, pedig viszonylag gyorsan elkészül. Akkor mégis miért?

Nos, a válasz egyszerű.

Az alkatrész költsége

A kijelző az iPhone egyik legfontosabb része. Ebből már sejthető, hogy a jelentőségéhez mérten a kijelzőcsere is drága. A márkaszervizben például nagyon drága. Ám itt ez nem egészen arról szól, hogy akkor ezt kihasználva a szervizek jól felsrófolják az árakat. Maga az alkatrész, a kijelző beszerzési ára drágább, mint bármelyik másik alkatrészé a telefonban.

Ennek az okait is lehet fejtegetni. Például a kijelzőgyártást nem végzik minden bokorban, még Kínában, vagy a térségében sem. Az Apple a kijelzőket kifejezetten nekik gyártva, de a Samsungtól vásárolja. A beszerzési árat tehát ez a fajta monopóliuma a beszállítónak is felsrófolja.

A javítás költsége

Ami magának a csereműveletnek a költségét illeti, bár egy viszonylag gyors műveletnek tűnik, valójában nem egyszerű. Tehát igen, a szakembernek is díja van, aki pontosan tudja, hogyan és hova nyúljon.

Mert sokan megpróbálkoznak az otthoni kijelzőcserével, de általában végül még a műszerészek is, iPhone szervizben kötnek ki a szétszedett (sokszor – úgy is írhatnánk – szétbarmolt) telefonokkal. Ennek pedig az oka, hogyha valaki megfelelően választja le a ragasztót, van megfelelő eszköze a speciális csavarokhoz, más alkatrész megsértése nélkül kinyitja az eszközt, akkor sem ismeri azokat a műfogásokat, amit a szervizesek igen. Az Apple azonosítóval látja el a kijelzőket, ami szintén nem kedvez az otthoni szerelésnek. Szóval, amikor valaki 20-25 perc alatt hibátlanul kicseréli egy iPhone kijelzőjét, amögött van tudás.

A kijelzőcsere árát tehát a cserealkatrész (kijelző) beszerzési árából, és a szerelési díjból adódik össze. Az már más kérdés, hogy az egyes szervizek milyen áron szerzik be az alkatrészt, és milyen áron dolgoznak.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »