Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar kiderül az iMac szervizben, hogy nem épp célravezető.

Minden Mac eszköz, köztük az iMac karbantartása ugyanis elengedhetetlenül fontos a készülék élettartama szempontjából. Magyarországon jellemzően a legtöbb felhasználó még mindig munkaeszközként használja az iMac-et, és mint ilyen esetén nagyon nem mindegy, hogy a készüléket mikor, vagy milyen időközönként kell cserélni.

Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy az élettartam jócskán megnövelhető a rendszeres karbantartással. Itt nem kell megijedni a „rendszeres” szótól. Ez a rendszeresség ugyanis másfél-kétévente esedékes.

Mit jelent az iMac karbantartás?

A karbantartás itt tulajdonképpen belső tisztítást, portalanítást jelent, valamint a kiszáradásra hajlamos hűtőpaszta cseréjét. Kicsit érthetőbben is leírom. A szálló por a MacBook készülékeket sem kíméli, de az iMac azzal, hogy folyamatosan egy helyben van, szintén kitett ennek. Különösen súlyosbítja a helyzetet, ha a környezetében dohányoznak is, vagy esetleg párás, zsíros közeg van.

Miért van rá szükség?

A szálló por a szellőzőnyílásokon keresztül bekerül az iMac belsejébe, és az sajnos bent is ragad. Belepi az alkatrészeket, ráül a ventilátorra, és szép lassan ezzel gondot is okozhat.

A por, bár nem azonos szinten káros az elektromos berendezésekre a vízzel, de nem véletlen, hogy az eszközvédelemnél ezen két tényező ellen igyekeznek minél védettebbre tervezni a készülékeket. A por a víznél lassabb gyilkos, de szintén hatékony. A ventilátor lapátjára lerakódva nehezíti annak mozgását, ebből pedig logikusan következik, hogy a készülék hűtése romlik. Illetve egész pontosan a processzor hűtése. Ez pedig azért baj, mert kénytelen lesz az optimálisnál magasabb üzemi hőfokon működni, idővel akár túlmelegedni és ettől az alkatrész élettartama akár jelentősen csökkenhet.

A processzor és a hűtőbordák közötti hűtőpaszta kiszáradása szintén ehhez az eredményhez vezethet. Ez a kiszáradás pedig nem esetleges, hanem megfigyelésen alapuló, sajnos valós jelenség.

Kicsit túlzónak tűnik…

Lehet. Amikor azzal érvel valaki, hogy az iMac szerviz a javításból és a karbantartásból él, akkor ebben tökéletesen igaza is van. A gond ezzel a logikával annyi, hogy a karbantartás sokkal inkább érdeke a készülék tulajdonosának, használójának, mint a szerviznek. A szerviz a meghibásodott alkatrészeket is ki tudja cserélni, viszont mivel maguk az alkatrészek drágábbak, a felhasználónak fog sokkal több pénzébe kerülni, amikor az állagmegóvó karbantartás elódázása miatt, borítékolhatóan tönkremegy a prémium eszköz.

Eszközmegújítás

A karbantartás során a készüléket mindenképpen ki kell nyitni, ezért az ilyen alkalmak jól összeköthetők a régebbi modelleknél a megújítással. Ugyanis, hogyha a régebbi készülék rendszeres karbantartott, szép állapotú, csak a teljesítményén kellene javítani, akkor lehetőség van RAM bővítésre, és a korszerűtlen HDD merevlemez SSD tárolóra cserélhető.

Az Apple eszközök, közöttük az iMac készülékek kiemelten magas árszínvonalat képviselnek, ezért a felhasználó kiemelt érdeke, hogy minél tovább használhassa, állagát megóvja. Érdemes ezért másfél, kétévente áldozni a karbantartásra, és ezzel jól kitolni az iMac élettartamát.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »