Miért rossz ötlet halogatni az iPhone kijelzőcserét?

Egyáltalán nem ritka látvány az, hogy valakinek eltörik az iPhone kijelzője, és ennek ellenére tovább használja a készüléket, mert vagy nincs pénze, vagy nincs kedve, vagy nincs ideje a javítási műveletet elvégezni, akár fél attól, hogy hosszabb időre lemondjon készülékéről.

Ebben a cikkben az iPhone szervizek nevében szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy miért rossz ötlet halogatni a kijelzőcserét.

A törött kijelző sérülékenyebb

Onnantól kezdve, hogy a kijelző sérült, az egész készülék maga is sokkal sérülékenyebbé válik. Vagyis akkor, ha a kijelző megrepedt, de attól az érintőpanel még működik, az nem azt jelzi, hogy nincs komoly baj. Attól, hogy a telefon még használható, már szó szerint komoly rés van a pajzson.

Innentől tehát azért sem érdemes tovább használni, hiszen a legkisebb behatás is képes még komolyabb sérülést ejteni rajta. Könnyen elképzelhető, hogy ezúttal már a belső alkatrészek is érintettek lesznek, amiknek a javítási költsége csak tovább drágítja az amúgy is drága kijelzőcserét.

A törött kijelző tovább reped

A korábbihoz kapcsolódva… Olvasónk talán már korábban is tapasztalta, hogy a törött üvegen a sérülés szinte észrevétlenül egyre terjed. A repedés általában tovább szalad, még akkor is, hogyha egyébként nem éri a pórul járt készüléket újabb komoly fizikai behatás. Innentől az üvegben feszülés van, és balesetveszélyes is lehet akár.

A törött kijelző kockázat a többi alkatrészre

A törött kijelző több szempontból is kockázatot jelent a többi alkatrészre nézve, ahogy arra már feljebb is utaltam. Ám amellett, hogy egy esetleges újabb sérüléskor ezek már sokkal védtelenebbek lesznek, még több veszély leselkedik rájuk. Ez a védtelenség egy újabb ütődés nélkül is gondot okozhat, hiszen a törött kijelző egyértelműen befolyásolja a készülék víz- és porállóságát.

A repedéseken a folyadékok, a szennyeződések is könnyebben juthatnak, szivároghatnak be az eszköz belsejébe. Az az asztalon kiborított pohár víz, ami véletlenül ráömlik a készülékre, normális esetben meg sem kottyanna. Sérült állapotban viszont akár végleg tönkrevághatja az iPhone-t.

A törött kijelzők balesetveszélyesek  

Az a szomorú helyzet, hogy egy repedt kijelzőből apró üvegszilánkok válnak ki folyamatosan. Ezek lehetnek tényleg észrevehetetlenül aprók, de akár nagyobbak is. Az apró sebektől egészen komoly sérülésekhez is vezethetnek, elvághatják a felhasználó fülét, arcát és kezét, vagy akár szálkaszerűen befúródhatnak a bőr alá.

A törött kijelző csökkenti a készülék értékét

Az pedig talán egyértelmű mindenki számára, hogy törött kijelző több okból is csökkenti a készülék értékét. Egyfelől az érintett iPhone egyértelműen elveszíti a jótállását. Ugyanakkor akadnak bizonyos modelleknél olyan Apple garancián kívül is javítandó gyártási hibák, amelyekre maga az Apple hirdet akár jótállási időn túl szervizprogramot. (Pl. iPhone 12 és 12 Pro esetében.) Viszont törött kijelzővel a márkaszerviz, ezt a javítást visszautasíthatja mindaddig, amíg a kijelzőcsere le nem zajlik.

Arról nem is beszélve, hogy a készüléken is szinte lehetetlen normális áron túladni addig, amíg meg nem csináltatták.

A kijelzőcserénél a megfelelő iPhone szerviz kiválasztásának azért van jelentősége, mert akadnak olyan, nem márkaszervizek, amelyek Apple-re szakosodva, nagy múlttal és nagy tapasztalattal rendelkeznek, de kedvezőbb áron végzik a készülék javítását. Ráadásul sok helyen még látványszerviz is üzemel, a javításra pedig akár azonnal sort kerítenek.

A kijelzőcsere egyelőre sajnos a legdrágább javítási művelet, de szerencsére igen gyorsan elvégezhető. Az iPhone tulajdonosának egy jobb iPhone szervizben maximum fél-egy órára kell lemondani készülékéről, és akár a helyszínen is megvárhatja.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »