iPhone kijelzőcsere, nem is olyan nagy ügy

Számos mém kötődik az iPhone-okhoz, amelyeknek törött a kijelzője, de olyan drága a cseréjük, hogy a felhasználók inkább törött kijelzővel használják őket. Pedig nem túl okos húzás így használgatni a telefont még akkor sem, ha egyébként az érintőpanel hibátlanul működik. A kijelző üvege ugyanis az esetek nagy részében szilánkosan törik, amiből aztán apró üvegdarabkák esnek ki. Ezek szépen elvághatják az ujjunkat, sőt, telefonálás közben akár a fülünket is.

Mennyire drága az iPhone kijelzőcsere?

A kijelzőcsere viszont nem egy nagy ügy. Több szempontból sem. Az első, a mémek igazságánál maradva, hogy mennyire drága a kijelzőcsere, attól függ, hogy melyik modell kijelzője érintett. A korábbi LCD modellek kijelzőcseréje kedvezőbb áron megúszható, míg az újabb OLED kijelzőké picit fájóbb.

A márkaszervizben a legdrágább a kijelzőcsere, ezért költséghatékonysági szempontból érdemes lehet megbízható, független iPhone szervizt felkeresni a javítás elvégzésére.

Megmarad-e a jótállás, ha összetörik a kijelző?

A kijelző sérülésével a készülék jótállása mindenképpen ugrott. Onnantól, hogy ekkora kárt szenvedett a kijelző, feltételezhető a fizikai sérülés, esés, ütődés, ami ugyebár nem látható károkat is okozhatott a belső alkatrészeken. Tehát garanciális szervizre márkaszervizben nem lesz lehetőség, hacsak nem kiterjesztett garancia van a készülékre Apple Care program keretében, vagy készülékbiztosítás. Utóbbi esetekben a szolgáltatással kapcsolatban megadott telefonszámon kell érdeklődni, avagy bejelenteni a káreseményt.

Alapvetés tehát, hogy a szokásos 12 hónapos korlátozott jótállás biztosan nem fedezi a kijelző sérülését követő kijelzőcserét.

Meddig tart egy iPhone kijelzőcseréje?

Egy jobb iPhone szervizben, ahol például látványszerviz szolgáltatás is üzemel, elég gyorsan, akár a helyszínen megvárhatóan végzik a cserét. Maga a művelet nagyjából 20-30 percet vesz igénybe. Azért ilyen gyors, mert egyrészt rutinművelet, másrészt mert az iPhone kijelzőjében egybeépített a panel, az üveg és az érintő, tehát a csere egyben végezhető.

Az iPhone szerviz jellemzője, hogy van-e minden modellhez cserekijelző raktáron. Az, ha nincs, még nem jelenti, hogy a szerviz nem megfelelő, de jelentősen megnövelheti a csereművelet idejét. Hiszen a rövid javítási időt meghosszabbítja azzal, amíg beszerzik az adott alkatrészt hozzá.

Hogyan zajlik egy iPhone kijelzőcsere?

Először a törött kijelzőt el kell távolítani, vagyis a készüléket ehhez szét kell szerelni. Leggyakrabban ez úgy zajlik, hogy a külső csavarok eltávolítása után melegítéssel leoldják a ragasztást, majd óvatosan körülvágják.

Ezt követően eltávolítják a kijelzőre rögzített alkatrészeket. Így a régi kijelző lényegében kiszedhető, jöhet helyette az új. Az új kijelzőre vissza kell helyezni a régiről leválasztott alkatrészeket, pótolni kell a ragasztást, szakszerűen vissza kell zárni, és már el is készült a javítás.

Rendkívül egyszerűen hangzik, gyakorlott kéznek az is, ám ezeknek a műveleteknek is megvan a maga sorrendje, trükkje és nehézsége, ezért jobb nem neki látni otthon.

Az sem mindegy, hogy milyen minőségű cserekijelző kerül a készülékbe. Egy rossz minőségű, esetleg Ebayen rendelt, kínai alkatrész sok kellemetlen meglepetést okozhat, ezért is érdemes inkább iPhone szervizre bízni a kijelzőcserét.

Összeségében, ha szakértőre bízzátok, nem sok félnivalótok van, egy kijelzőcsere tényleg nem nagy ügy.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »