Mit tehetsz, ha megkopott a MacBook kijelzője?

Megkopik a kijelző? Hogyan? Pislognak rá azok, akiket nem érintett soha a jelenség. Ám azok a kevésbé szerencsések, akik érintettek, sajnos tudják és bólogatnak, hogy igen. A megkopott MacBook kijelző, ami egyértelműen csak MacBook szervizben orvosolható megfelelően, nem feltétlenül a felhasználó sara.

Mitől kophat meg a kijelző?

A probléma a régebbi MacBook Pro (és néhány sima MacBook) Retina kijelzős készüléket érinthet, és a legkevésbé sem újkeletű dologról van szó. A leginkább érintett modellek a 2012 és 2015 között gyártott készülékek, de előfordult későbbi, akár 2016-os és 2017-es 12 hüvelykes MacBook modelleknél is.

Az érintett modellek a következők:

 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2013 eleje)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2013 eleje)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2013 vége)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2013 vége)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2014 közepe)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2014 közepe)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2015 eleje)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2015 közepe)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2016)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2016)
 • MacBook Pro (13 hüvelykes, 2017)
 • MacBook Pro (15 hüvelykes, 2017)
 • MacBook (12 hüvelykes, 2015 eleje)
 • MacBook (12 hüvelykes, 2016 eleje)
 • MacBook (12 hüvelykes, 2017 eleje)

A hibajelenség, hogy a képernyőkön a tükröződést gátló bevonat megkopik, és így a MacBook kijelzője úgy néz ki, mintha foltokban kikopna. Van, ahol kisebb, és akad, ahol elég kiterjedt foltok láthatók. A készülék működését ez szerencsére semmiben sem érinti, de esztétikailag nem a legszebb látvány.

A probléma oka, hogy az Apple egész egyszerűen nem megfelelő fényvisszaverő réteggel látta el ezeket a készülékeket. Ez persze 2014-2015 környékén az Apple-rajongók körében nagy visszhangot is kapott, és Staingate, vagyis „Foltbotrány” néven emlegették.

Az Apple többször is meghosszabbította kifejezetten az érintett készülékek ezen hibájára a jótállást. Talán még most is akad modell, aminek a javítását a márkaszervizek térítésmentesen végzik, de erről az Apple honlapján, vagy az adott márka szervizben lehet érdeklődni, az Apple sohasem tett közzé hivatalos listát az érintett modellekről.

Mi a teendő?

Azoknak viszont, akiknek a probléma csak most merült fel – mert bizony ilyen is akad –, miután ellenőrizték, hogy a megadott márkaszerviz már nem végzi el a javítást, akkor érdemes olyan megbízható MacBook szerviz után nézni, ahol foglalkoznak úgynevezett kijelzőtisztítással.

Nem, nem kell megbarátkozni a foltos kijelzővel. Pl. egy eladásnál az árat nagymértékben befolyásolhatja ez a nem éppen esztétikus jelenség, de aki nem akarja eladni a gépét, azt bosszanthatja is, úgyhogy éppen elég ennyi is indoknak, ha valaki eltűntetné.

A megelőzés azok számára, akik ezt a cikket olvassák, feltehetően már késő bánat. Viszont egy megindult pici folt esetén jobb tudni, hogy mivel ez gyártási hiba, előbb vagy utóbb, de be fog következni, hogy leválik magától a hibás réteg pusztán a billentyűzettel és a touchpaddal való érintkezéstől. A gond még fokozható túlzott takarítással, azzal, ha a felhasználó piszkálja vagy vakargatja.

Egy kijelzőtisztítás utána a MacBook szervizben az eszköz szinte megújul majd, a színek élénkek, fényesek lesznek, a kijelző pedig szebb, mint újkorában. Ezért mindenképpen érdemes megszabadulni a foltoktól.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »