Tudtad, hogy a naptárvírus megoldásához nem kell iPhone szerviz?

Az iPhone szervizek kapcsán gyakran esik szó hardveres problémákról, illetve arról, hogy milyen készüklékhibák jelentkezhetnek, amivel hozzájuk kell fordulni. Viszont, ahogy korábbi cikkünkben már jeleztük, előfordul, hogy az eszköz, amiről azt hisszük elromlott, valójában egy beállítással megjavítható

Tipikus példája ennek a naptárvírus néven hivatkozott spamnaptár is. Ez az a jelenség, amivel nagyon sokan kérik iPhone szerviz segítségét, ami felesleges terhelés az iPhone szervizeknek, és elsősorban kidobott idő és energia a készüléke tulajdonosának. Ez a hiba gyakorlatilag maximum két perc alatt könnyedén elhárítható bárki által, nem igényel szervizbeavatkozást.

Mit kell tenni?

A hibajelenség, hogy az iPhone-on kéretlen naptármeghívók és eseményértesítések jelennek meg, és gyakorlatilag teleszemeteli a felhasználó naptárát spam eseményekkel. Az első ijedtség után a felhasználók zöme hanyatt-homlok rohan a szervizbe, pedig ahogy fentebb ezt már írtam, tényleg semmi szükség rá.

Manapság mindenki rettenetesen félti a személyes adatait, a telefonja tartalmát és ijesztő, amikor a saját készüléken pont a naptárunkba történik beavatkozik. Ez a „vírus” ugyanis igazából ártalmatlan. Valahol egy figyelmetlen „kattintással”, pl. egy naptármeghívó elfogadásával lehet hozzájutni. Igazából egy spamról van szó, nem is vírusról, csak valamiért „naptárvírus” néven vált hírhedtté.

A tennivaló tehát, hogy az iPhone Beállításokban, kikeresed a Naptár menüpontot, azon belül a Fiókok alcímet és ott találni fogsz egy olyan fiókot, hogy „Előfizetett naptárak”. Ezzel meg is van a bűnös. Lépj bele, és szépen nyomj rá a pirossal szedett „Fiók törlése” utasításra. Mikor visszakérdez, hogy biztosan törölni akarod-e, nyugodt szívvel és magabiztosan erősítsd meg. Meg is szabadultál attól a rémálomtól, amivel épp rohantál volna az iPhone szervizbe.

Előzd meg!

Ez persze egy olyan eset, ami egyszerűen megoldható, ha ijesztőnek tűnik is elsőre. Nem jár adatvesztéssel, sőt adatlopással sem. Egy egyszerű spamnaptárról van szó. Az iPhone pedig nem mondhatni, hogy nagyon kitett lenne a vírusoknak, vagy malware-nek. Ettől függetlenül nem árt az óvatosság. Néha azért, különösen, ha az internet olyan zugaiban kalandoztok, ami nem nevezhető biztonságos terepnek, érdemes figyelni arra, hogy mire „kattintotok”.

Biztos lehetsz benne, hogy pl. ha egy üzenet értesít, hogy az iPhone-od (vagy akár más almás eszközöd) vírussal fertőzött, akkor szinte tuti, hogy átvágásról van szó. Ezért ne érints semmilyen felkínált linket, vagy hívj bármilyen megadott számot, és főleg ne tölts le semmit, ne engedélyezz.

Az ismeretlenektől bármilyen módon érkező üzenetek (Üzenetek, iMessage, Viber, közösségi oldalak üzenőfelületei stb.) tartalmaival jó óvatosnak lenni, legyen szó linkekről, letöltésről vagy bármilyen olyan adattartalomról, amihez valamilyen tevőleges magatartásra van szükség.

Ne kattints böngészés közben felugró ablakokra sem!

Ezeket betartva viszonylag könnyű dolgod lesz egy Apple készülék esetén, hogy megúszd az adathalász támadásokat.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »