Meddig használhatsz egy MacBookot?

Ez az írásunk most azok számára készült, akik azon gondolkodnak, hogy érdemes-e MacBookot vásárolniuk. Persze ez egy szubjektív műfaj, mégis kísérletet teszünk viszonylag objektív szempontok alapján – remélhetőleg – hasznos segítséget nyújtani számukra.

Viszont abba most igyekszünk nem belecsúszni, hogy kinek milyen konfiguráció, vagy egyáltalán melyik modell a legjobb választás. Ezekhez azért részletesen kell ismerni a vásárlói preferenciákat. Viszont arra szeretnénk megfelelő választ adni, hogy érdemes-e MacBookot venni.

Az élettartam

A MacBook eszközök élettartamát tulajdonképpen három szempont alapján érdemes megvizsgálni. Meddig bírja a hardver, meddig bírja az akkumulátor és meddig várható, hogy a készülék képes fogadni a rendszer- és szoftverfrissítéseket.

Általánosan elmondható, hogy a MacBook Air gépek és a MacBook Prók hardveres élettartama akár 8-10 év. Persze minden nagyban függ a felhasználói magatartástól is.

Az akkumulátort úgy 3-5 év múlva kell cserélni, több tényezőtől, sőt a modellektől maguktól is függően. Ugyanakkor az akkumulátor élettartamának lecsökkenése a természetes elhasználódás miatt várható és kiszámítható jelenség. Modelltől függően 300-1000 töltési ciklus után az akku eredeti kapacitásának 80%-át őrzi meg. Ilyenkor már érdemes cserén gondolkodni.

Az, hogy a legújabb szoftvereket az adott gép képes-e futtatni, pedig specifikációfüggő, különös tekintettel a CPU-ra és a RAM-ra. Utóbbiból következik, hogy nagy eséllyel egy Pro mindig tovább lesz képes rá, mint egy Air. Maga az Apple viszont általában igen hosszú ideig támogatja a korábban vásárolt eszközöket a szoftverfrissítésekkel.

Értékállóság

A MacBookoknál szempont lehet az értékállóság is. Nem mindegy, hogy egy adott áron megvásárolt eszköz mennyire és mikor kezd el veszíteni az értékéből, valamint, hogy van-e mód (és mennyire van) a későbbiekben újraértékesítésre.

Ilyen szempontból a MacBook jó választásnak tűnhet más gyártókkal szemben. Bár az tény, hogy mint minden műszaki termék, az újonnan vásárolt készülék sokat veszít az értékéből akár már néhány hónap, egy év alatt is.

Viszont itt jön a képbe a hardver hosszú élettartama. Mi sem bizonyítja jobban, hogy apróhirdetésekben a PC-khez képes idősebb (koros!) MacBookok azon felül, hogy egyrészt még kaphatók jó, üzemképes állapotban, másrészt viszonylag magas áron értékesítik pket. Hogyha valaki hűséges típus, annak a MacBook remek választás, hiszen több évi használat után is jó áron lehet rajta túladni.

Új vagy használt

Kissé kapcsolódva az előző ponthoz, egy vásárlás előtt az is felmerülhet, melyiket érdemes inkább venni, új vagy régi MacBookot? Erre már nehezebb válaszolni. Mert ez is tipikusan a felhasználói igények függvénye.

Annyit viszont érdemes megállapítani, hogy már 2015-ös modellek érkeztek ki i7-es processzorral, míg árulnak 2018-asokat i5-tel is. Vagyis függően attól, hogy ki mire akarja használni a gépét, lehet találni igen jól felszerelt MacBookokat (pl. Pro gépeket) olyan hardverrel, ami ma is tökéletesen megállja a helyét komolyabb műveletekhez, feladatokhoz is. Természetesen akad olyan is, ami mára kezd kissé „poros” lenni.

A használt gépek az új készülékeknél kedvezőbb áron kaphatók, sőt talán jobb árértékkel is rendelkeznek. Viszont az új MacBooknál a gyári jótállás is vonzó, és a friss konfiguráció is valószínűleg tovább marad támogatott.

Szerviz-igény

A MacBook gépek alapvetően nem szervizigényesek. MacBook szerviz látogatására optimális esetben 2-3 évente lesz csak szükség. Akkor is csak karbantartás, tisztítás végett, amivel az eszköz állapota nagyszerűen megőrizhető. Az akkumulátort cserélni, szintén írtuk már, hogy 3-5 évente kell majd. Utóbbit viszont célszerű összekötni egy tisztítás-karbantartással.

Azt azért érdemes még tudni róluk, hogy az alkatrészek alaplapra intergáltak, vagyis hogyha mégis gond van a jótállás után, akkor a javítás sajnos nem olcsó, és általában házilag nem megoldható, MacBook szervizt kell majd felkeresni.

Összegzés

A MacBook más, mint a PC. A macOS-nek van egy sajátos logikája, ami akad, akinek kihívást jelent. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Windows is telepíthető rá, tehát, ha maga az operációs rendszer, amivel érkezik nem nyeri el egy új felhasználó tetszését, van más út a használatra.

Ugyanakkor jó minőségű, megbízható számítógépek, vonzó, letisztult dizájnnal, és (még gyengébb konfigurációs esetén is) jól összerakott eszközök, tehát a vásárlásuk igenis ajánlott még objektív(vebb) nézőpontból is.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »