Miben más az iPadOS, mint az iOS?

Az iPadOS, noha a publikus verziószáma jelenleg már a 14-nél tart, és a soron következő verzió, az iPadOS 15 is fejlesztői béta tesztelés alatt áll, mégis fiatal szoftvernek mondható. Legalábbis bizonyos szempontból.

Az iPadOS, az Apple táblagépek, az iPadek rendszerszoftvere egészen sokáig nem volt önálló szoftver. A 2010-ben bemutatott legeleső iPaden még iPhone OS 3.2 verzió futott. Ezt követően még hosszú évekig az almás táblagépek ugyanazt az iOS szoftvert tudhatták rendszerüknek, amit az iPhone telefonok. Az irányt ugyanis igen hosszan a két eszköz szinte azonossága mellett, egyedül a méretkülönbségből adódó előnyök jelentették. Vagyis nagyobb kijelzőn jobban élvezhető minden, de nehezebb magunkkal citálni a készüléket, amibe be van építve. Ez a gyakorlatban annyit tett, hogy az emberek főként szórakozáshoz, videózáshoz, játékhoz használták, és csak másodsorban tanulásra, vagy munkára.

Ez mindaddig rendjén is volt, amíg az iPhone-ok kijelzői 4-5 hüvelyk közöttiek voltak, s kevéssé alkalmasak pl. a fenti feladatokra. Onnantól azonban, hogy megnövekedett az igény a nagyobb kijelzőjű telefonokra, és a Plus készülékek megjelentek a termékkínálatban, az iPad sikere rögtön megtörni látszott.

Lassuló siker után majdnem kudarc

Néhány év alatt pedig az iPad és a tabletpiac úgy általában nem csak lassulni kezdett, hanem alaposan leült. A kezdeti eladási csúcsok nemhogy megálltak, de néhány év alatt az eladások mélyrepülésbe kezdtek, az emberek pedig elvesztették az érdeklődésüket, és egyúttal az igényüket az iPadekre.

A változás tehát akkor következett be, amikor az Apple elindult abba az irányba, hogy az iPad valójában nem egy nagyobb iPhone. Egyre inkább pozícionálni kezdték azon feladatokra és igényekre (is) a terméket, amelyekre az iPhone még nagyobb kijelzőkkel sem kényelmes.

Vagyis az iPad útja arrafelé indult, hogy köztes eszközzé váljon az iPhone és egy MacBook között, sőt akár kevésbé professzionális feladatokra Mac notebook helyett használhatóvá váljon. Utóbbi mellett azok az érvek is megjelentek, hogy árfekvésben még mindig elérhetőbb volt egy iPad, még Pro verzióban is.

Az iPad új útjai

Az évek alatt az iPad modelleken belül is megjelent a teljesítmény felhasználói igényekhez igazítása. Kezdve az átlag vagy fiatal felhasználótól, aki főként szórakozásra használja, egészen a professzionális felhasználási szintig, az erős középúton keresztül, azok számára, akik munkára is és szórakozásra is igénybe veszik a készüléket.

Az Apple mindig nagy gondot fordított a saját eszközei közötti átjárhatóságra, és arra, hogy a készülékeik komplett ökoszisztémában működjenek. Így egyértelmű, hogy ebben a kulcs a szoftverek. Viszont lassanként az iOS funkciói kevésnek bizonyultak az iPad átpozícionálásához és egyben feltörekvő céljaihoz, így a funkciók elkezdtek változni és csak kis mértékben, de eltérni az iPhone és iPad eszközökre.

Végül 2019-ben, az iOS és az iPadOS különvált, és iOS 13 valamint iPadOS 13 néven vette kezdetét külön útjuk.

Miben más?

Az iPadOS fő különbsége az iOS-hez képest a nagyobb kijelzőhöz ideális multitasking lehetőségek, amit minden egyes újonnan kiérkező rendszerfrissítésnél tovább bővítenek. Egyre kényelmesebb az iPaden egyszerre több feladat végzése, valamint a szoftverek együttes használata. Valamint fontos funkció lett a billentyűzettámogatás, ami a gépelés könnyítését szolgálja, és egyben erősíti az eszköz elmozdulását a notebook kategória felé.

Mert ugyan egy iPad sohasem lesz MacBook, ám a billentyűzet és az iPadOS elfordulása az iOS-től, és a közeledése a macOS felé a kihelyettesíthetőséget erősíti. Az ősztől elérhető iPadOS 15-ben a multitasking célú Split View alkalmazásmegjelenítés még tovább egyszerűsíti a használatot. Így az iPadek egyre hasznosabbá válnak a munkához és tanuláshoz egyaránt.

Az iPadOS kapcsán érdemes tudnotok, hogy egy iPad szerviz nem kizárólagosan csak hardveres problémákkal foglalkozik. Bizony akadnak bőven a felhasználók számára már szinte megoldahatatlan szoftverproblémák is, amikkel fordulhattok az iPad szervizekhez.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »