Vinnéd az iPhone-od a szervizbe? Várj, lehet, hogy nincs baja

Persze, vannak olyan problémák, amik egyértelműen egy iPhone szerviz segítségéért kiáltanak. A törött kijelző, a beázott iPhone, a gyengélkedő, régi akku… Viszont akadnak olyan problémák is, amelyek nem igényelnek szervizes beavatkozást.

Szoftveres problémák

A szoftveres problémák gyakran olyan bugok, amiket egy frissítés, egy alkalmazás vagy készülék újraindítás is megoldhat. Tehát, ha valami idegesítő hiba újra és újra lecsap használat közben, az első, amivel érdemes sajátkezűleg megpróbálkozni azok ezek. (A lépéseket úgy képzeljük el, hogy ha a hiba megoldódik, akkor értelemszerűen nem kell folytatni.)

  • Első lépés: az alkalmazás bezárása, majd újraindítása.
  • Második lépés: ellenőrizni, hogy az appnak van-e frissítése, ha igen, akkor frissíteni, majd újraindítani.
  • Harmadik lépés: az iPhone újraindítása.
  • Negyedik lépés: ellenőrizni, hogy van-e aktuális rendszerfrissítés, hogyha van, frissíteni az iOS-t a legújabb verzióra.
  • Ötödik lépés: iPhone kényszerített újraindítása.

Hogyha a kiindulásai hiba továbbra is fennáll, akkor már érdemes célba venni egy iPhone szervizt.

Szintén szoftveres probléma lehet a fehér képernyő, amit általában az újraindítás, vagy legalábbis a kényszerített újraindítás megold. Hogyha nem, akkor Mac-hez, vagy PC-hez csatlakoztatva még talán orvosolható, de ilyenkor már szintén érdemes iPhone szervizes segítséget keresni.

Alkalmazások ismétlődő hibáinál működni szokott, ha az adott alkalmazást letöröljük, majd újratelepítjük.

Hangproblémák

Korábban már esett szó az iPhone hanghibákról. Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy az ilyen zűrök szoftveresek, és szintén egy ki- és bekapcsolás megoldja ezeket.

Gyakori a hanghibáknál, hogy a felhasználó közli, a telefon néma, semmilyen hangot nem ad ki, csak maximum rezeg. Ilyenkor rögtön fennáll a gyanú, hogy a készülék oldalán található billenőkapcsoló, a Csendes üzemmód gomb átkapcsolódott. Mikor a gombon a narancssárga jelzés látható, biztosan ez történt, vagyis a telefon le van halkítva. Érdemes erre is figyelni egy szerviz felkeresése előtt. Igen gyakori, hogy ez a „hiba” csak az iPhone szervizben derül ki.

Az a hibajelenség is gyakori, hogy a csengőhangszórók némák, amit néha ezek eltömődése, vagy egy rosszul megválasztott tok okoz.

Wi-Fi és mobilhálózat kapcsolati hibák

Az iPhone készülékeken a Wi-Fi hibák utálatosak tudnak lenni, megnehezítve a szervizesek dolgát. Ezek ugyanis általában nem folyamatosan produkálnak hibajelenséget, csak ímmel, ámmal.

A felhasználók viszont külön megnehezítik a diagnosztikát azzal, hogy véletlenül (maguk sem tudják hogyan), de átállítják a készüléket Ne zavarjanak, illetve Repülő módra, vagy esetleg kikapcsolják a Wi-Fi, a mobilinternet vagy Bluetooth elérhetőséget. Ilyenkor természetesen ezek a kapcsolódási eszközök eszerint is működnek, vagy inkább nem működnek. A figyelmetlen felhasználó nem érti a hibát, és már csak a szervizben derül ki, hogy igazából nincs is hiba.

Bár egyre ritkább jelenség, mert már nem nagyon lehet kapni őket, de a fém tokok is képesek bezavarni a telefonnak. Akadozhat a Wi-Fi, hanghíváskor okozhat problémákat, vagy akár a mobilnetet árnyékolhatja.

Kamerahibák

Előfordulhatnak szoftveres kamerahibák is. Pl. nem indul el az applikáció, esetleg sötét a kamera. Amikor ezek csak szoftveres bugok, olyankor megoldódnak egy iPhone újraindítás, vagy ha nagyon gyakran előfordulnak, akkor iOS-frissítést követően. Ugyanakkor az ilyen hibák, sajnos a kamera hardveres problémáira is utalhatnak, akkor viszont egyértelműen csak iPhone szervizek nyújthatnak rá kielégítő megoldást.

A kamera homályosságának lehet az oka a lencse bepiszkolódása is, ami szintén nagyon könnyen orvosolható házilag. Egy éppen csak benedvesített ronggyal, vagy fültisztító pálcikára cseppentett alkohollal megtisztítható.

Szintén gondot okozhat egy új tok esetén, ha rossz a kivágás, esetleg sorjás. Ilyenkor belelóghat a kamerába, de nem annyira, hogy kitakarjon a látószögből, csak annyira, hogy homályosítsa a képet.

A fehér tokokról visszaverődő vakufény néha szintén nagyon furcsa végeredményt okoz az elkészített fotókon.

Persze mindezekből nem következik, hogy a felhasználónak röstelkedve kellene igénybe vennie az iPhone szervizeket. Erről szó sincs! Viszont, hogyha egy hiba sajátkezűleg is orvosolható, akkor nincs szükség befáradni egy szervizbe vele, és ráfordított idő és energia sem vész el.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »