Miért nem jók az otthoni praktikák a beázott iPhone-ra?

Felhasználó: „Ó, az újabb iPhone-ok már nem tudnak beázni, vízállók.”

Vízálló iPhone: „Fogd meg a söröm!”

Azért kezdtem ezzel a geggel a cikket, hiszen nagyjából ez írja le legpontosabban a „vízálló” iPhone-ok helyzetét. Erről azonban korábban már ejtettünk szót, amit el is olvashattok itt. Nagyon röviden összefoglalva, az iP68-as tanúsítvánnyal rendelkező iPhone-okra az Apple jótállása továbbra sem terjed ki. Sőt, az almás vállalat az apróbetűs részben külön felhívja a figyelmet arra, hogy szándékosan ne merítsék vízbe (vagy bármilyen folyadékba) a felhasználók iPhone készüléküket, és ne végezzenek velük vízisportokat sem. Tehát, a vízállóság kizárólag arra vonatkozik, hogy ha az eszközt folyadékbaleset éri, akkor nagy valószínűséggel megmeneküljön… Ezt pedig az iPhone szervizek könnyedén alá is támasztják a nyáron megszaporodó folyadékkáros, almás telefonok száma alapján.

Honnan tudni, hogy beázott?

Na, ez egy nagyon jó kérdés! Az Apple az újabb iPhone-ok belsejében egy úgynevezett Liquid Contact Indicatort, vagyis Folyadék-érintkezés jelzőt (LCI-t) helyezett el. Ezt a felhasználó nagyon könnyen meg tudja nézni. Annyi a feladat, hogy a már gyanúba keveredett, KIKAPCSOLT állapotú készülékből ki kell venni a SIM-tálcát, és valami fényforrás, esetleg nagyító segítségével bele kell nézni. Amennyiben belül piros szín látható, nem ezüst vagy fehér, akkor az a szomorú tényt jelenti, hogy az eszköze beázott.

Itt muszáj először megjegyeznünk, hogy az okos felhasználó ezen a ponton nem áll neki otthoni barkács módszerekkel a kiszárításnak, hanem hóna alá csapja a pórul járt iPhone készülékét, és elindul vele egy számára szimpatikus iPhone szervizbe.

Az iPhone felhasználó, aki szerint ez bagatell ügy, és megkoptak már erősen a kémiaórákon egykor tanult ismeretei, annak akár megfordulhatnak a fejében a DIY, avagy csináld magad módszerek. Ez a cikk nekik szól:

iPhone szárító akcióterv – Hőforrás

Mikor a felhasználó rákeres az interneten a praktikákra, a többi felsorolásunkban szintén szereplő „tuti” kiszárítás módszer egyike az, hogy a beázott iPhone-t tegyük radiátorra (nyáron?), ventilátor elé, hajszárítóval, vagy ez talán a legmeredekebb, minimum hőmérsékletre állított (ez kb. 40-50 Celsius fokos) sütőbe…

Mondjam, vagy kitaláljátok, hogy ezek mennyire nem oké módszerek? Jó, mondom. Hogyha a folyadék bekerült az eszköz belsejébe, az ott marad jó sokáig. A házból nem fog tudni olyan gyorsan elpárologni, még rásegítéssel sem, amennyire kéne. Az alkatrészeken a víz okozta elektrokémiai korrózió olyan gyönyörűen teszi majd tönkre őket, hogy a felhasználó nem győz majd csodálkozni néhány héttel később…

Persze csak akkor, ha a radiátor, a hajszárító, vagy a sütő nem tesz benne kárt, és nem olvaszt meg valami fontos alkatrészt, nem hevíti túl a készüléket és nem árt az aksinak. A ventilátor meg kb. halottnak a csók, vagy esetleg jól szétviszi mindenhova a bent rekedt folyadékot. Mesés!

 

iPhone szárító akcióterv – Mikróhullámú sütő

Most komolyan, szerintetek, ha a mikróba nem szabad fém eszközöket, alufóliát, fém tálat tenni, akkor az iPhone-nak örülni fog? Nagyjából két eszközt lehet otthon tönkretenni vele. Akár egyszerre. Eszetekbe se jusson! Vagy végülis, ahogy gondoljátok…

iPhone szárító akcióterv – Töltőre tenni

Nos, a beázás megtörténte után a tűzoltás legelső pontja az áramtalanítás. Ez úgy lenne a legtisztább, ha az akkut azonnal ki lehetne kapni. Ezt azonban megfelelő eszközök (nem, nem elég csak egy csavarhúzó) híján nehéz pillanatok alatt eszközölni, úgyhogy marad az azonnali kikapcsolás. Tehát, ha áramforráshoz csatlakoztatjuk a készüléket, akkor vajon jót teszünk-e neki, segítjük-e a mielőbbi kiszáradást, vagy csak nagyszerűen felgyorsítunk egy folyamatot, ami egyébként sem kívánatos számunkra?

iPhone szárító akcióterv – Rizs

Ez a legelterjedtebb interneten ajánlott „telefonmentő” anyag. A Rizs, az internet népe szerint a beázott telefonok Szent Grálja. Egyszerűen nem tudom, miért és hogyan terjedt el ez a baromság, és miért tartja magát a mai napig elegáns találati helyeken a böngészői keresésekben.

Mert persze, az elmélet csodálatos. Egy anyag, ami kiszívja a nedvességet a készülék belsejéből, mint egy éhező vámpír, és megmenti a telefont mindörökre a biztos haláltól, nekiajándékozva az öröklétnek. Viszont az senkinek sem tűnt fel, hogy a rizst le szokták főzés előtt öblíteni? Tudom, tudom, az iPhone-nál nem akarunk főzni, de a száraz rizs, amibe belehelyezni akarjuk a telefont rizsporral szennyezett, ami szépen bejuthat az eszköz belsejébe, és biztosan jó helye lesz ott. Hosszútávon is.

Ne tegyétek rizsbe a beázott iPhone-t. Úgyis szerviz lesz a vége. A szervizesek pedig extra morcosak, amikor rizsszemeket kell kivarázsolniuk a Lightning-portból… Én szóltam.

iPhone szárító akcióterv – Szilikagél

Ez nagyjából az egyetlen anyag, ami valamit érhet is házi keretek között. Nem tökéletes, de működhetne… Hiszen, nincs rajta keményítőpor ugyan, de az baj, hogy általában apró gömbökből áll, ami szintén beszorulhat a Lightning-portba. Arról nem is beszélve, hogy a készüléket bele kellene „meríteni”, vagyis nagyjából ipari mennyiségben kellene, hogy otthon legyen. A kiszacskó, amit a fiókból sikerül elővarázsolni nagy hirtelen, tartok tőle nem lesz elég.

Szóval, iPhone szárító akcióterv felállítása helyett a legtökéletesebb és legbiztonságosabb megoldás mégis egy iPhone szerviz felkeresése lenne. Ők nem próbálkoznak, hanem teszik a dolgukat, ha kell szét tudják szakszerűen szedni (és össze is tudják rakni) a telefont, ám az esetek nagy részében akár biztonságos, szétszerelést sem igénylő, ultrahangos tisztítással megoldják az ügyet.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »