Hogyan őrizd meg minél tovább a MacBookod állapotát?

Hogyan őrizd meg minél tovább a MacBookod állapotát?

Az új MacBook nagy kincs, hiszen az Apple notebookjai nem túl olcsó eszközök. A piacon forgalmazott laptopok között az árukat is jobban tartják. Ahhoz viszont, hogy hosszú ideig örömmel használhasd, illetve néhány év elteltével jó áron adhass túl rajta, a kulcs az állagmegóvás. Másként nem árt rá vigyázni minden szempontból.

„Jó, majd vigyázok.” – mondhatnád, és kattintanál tovább az oldalról, de azt javaslom, egy picit még olvass tovább! Az ugyanis, hogy „vigyázol rá” nem is olyan egyértelmű és egyszerű feladat, mint gondolnád. Leírjuk, hogy hogyan „vigyázhatsz” a készülékedre szakszerűen, hogy a MacBook szervizt is sokáig elkerülhesd, a géped pedig sokáig jól működjön.

Külső védelem

Az első, ami a külső védelem kapcsán bárkinek eszébe juthat, az az, ha leejted a Mac notebookot. Nos, ezt valóban jobb elkerülni, mert sérülhet a ház, belül letörhetnek alkatrészek, akár a kijelző sérülhet. De a „vigyázni rá” kérdéskör nem csak a töréskártól való megóvást jelentheti.

A MacBook szervizek a megmondhatói, hogy sokkal gyakoribb balesetek azok, ahol az eszköz karcolódik, vagy „töltőre van téve” és közben átesnek a kábelen, azzal lerántják, vagy netán valami ital ráborul a billentyűzetre.

A karcok például jól kivédhetők egy megfelelő MacBook héj megvásárlásával. Miként az iPhone és iPad készülékekhez is kapható tok, a MacBookhoz is. Egy ilyen kiegészítő nem túl drága. Védelmi eszközként jó beszerezni, tényleg jó szolgálatot tehet. Különösen, ha a gépet sokat hurcolod magaddal. Kapható belőle olyan is, ami teljesen átlátszó, és vékony, de mégis megfelelő védelmet jelent.

A folyadék az már egy csúnyább dolog. Egyet most rögtön jegyezz meg: bármikor ilyen történik, az első dolgod azonnal az legyen, hogy kényszeríted a leállást. Ne mentegess előtte fél órát, vagy állj neki szabályosan kikapcsolni. A bekapcsoló (vagy Touch ID) gombot hosszan nyomva, késlekedés nélkül kapcsold ki az eszközt.

Hogyha pedig csatlakoztatva van áramforráshoz, azt is rögtön húzd ki. A többi ezután jöjjön csak. Ezt követően szépen fordítsd meg, billentyűzettel lefelé.  Hogyha tényleg „vigyázni akarsz rá”, akkor a legjobb megoldás egy MacBook szerviz azonnal felkeresése, ahol 1-2 óra alatt ultrahanggal kiszárítják. Ezzel a módszerrel szinte biztosra mész. Ne hajszárítózd, ne rakd a radiátorra, vagy napra kiszáradni, és főként ne tedd rizsbe sem. Utóbbiak nem tartoznak sem az állagmegóvás, sem a „vigyázol rá” kategóriába.

Ezeken felül? Igen, az a legjobb, ha nem ejted le…

Akkuvédelem

Egy MacBook életében kulcsfontosságú az akkumulátor. Ez ugye egy olyan alkatrész, ami idővel így is, úgy is cserére szorul a természetes elhasználódási folyamat okán. Az azonban nem mindegy, mikor. Az Apple úgynevezett töltési ciklusok alapján határozza meg az akkumulátorok élettartamát. Egy töltési ciklus azonban nem azt jelenti, hogyha lemerült az akku 50%-ra, és feltöltöd, akkor egyet veszítettél. Egy töltési ciklus a teljes lemerülésnek megfelelő, vagyis az akkumulátorkapacitás 100%-át lemeríted. Hogyha lemerül 50%-ra, majd feltöltöd 100%-ra, akkor ezt még egyszer meg kell ismételned ahhoz, hogy egy teljes töltési ciklust felhasználj.

Meg fogod látni az Apple notebookjai igen jók üzemidőben. Ugyanakkor arra bíztatunk, hogy amikor tudod, mégis csatlakoztasd őket töltőre. Akkor ugyanis, hogyha 100%-ra feltölt az akkumulátor, az eszköz automatikusan leállítja a töltés, pont az akkuvédelem miatt. Viszont, ha töltőre vagy csatlakoztatva, az újabb MacBookoknál az energiát már közvetlenül az adapterről veszi fel. Így pedig úgymond töltési ciklust spórolhatsz.

Az akkumulátor üzemidejét szoftveresen is tudod optimalizálni. A Rendszerbeállításokban az Akkumulátor panelen beállíthatsz Energiatakarékosságot, mint a kijelző halványítása, vagy a Power Nap kikapcsolása.

Tisztítás

Macbook szerviz - eXpertmobil szerviz Budapest könnyen megközelíthető részén. Tapasztalt csapatunk a legtöbb problémát azonnal megoldja ✔
Macbook szerviz – eXpertmobil szerviz Budapest könnyen megközelíthető részén. Tapasztalt csapatunk a legtöbb problémát azonnal megoldja ✔

A tisztítás sem utolsó a MacBook karbantartásnál. Egyrészt nem mindegy, hogy a billentyűk ragadnak-e, és a szellőzőnyílások nem tömődtek-e el. A kijelző fénye is optimálisabb lehet, ha nem sötétíti a rárakódott kosz. Tehát a tisztítás kívülről nem elhanyagolandó, és nagyon könnyen és gyorsan véghezvihető művelet.

Egy nedves törlőkendő, vagy bármilyen épp csak benedvesített rongy is megteszi. Fontos, hogy a tisztogatást kizárólag az eszköz kikapcsolt állapotában tedd.

A belső tisztítás már egy későbbi lépés. A MacBook a hűtőrendszere folytán hajlamos berántani a port, a szöszöket és a koszt. Ez azért kellemetlen, mert be ugyan bejut a szennyeződés, de ki már nem jön magától. Szépen leül az alkatrészekre, köztük a hűtőventilátorra, az pedig előbb-utóbb melegedéshez, a processzor túlzott működéséhez vezet. A processzor és a hűtő közötti hűtőpaszta is hajlamos a kiszáradásra, azt is le kell szedni, és ki kell cserélni. Ezt hívják MacBook karbantartásnak. Olyan másfél- kétévente célszerű ezt elvégeztetni MacBook szervizben, szintén állagmegóvási célzattal.

Amit pedig megtehetsz Te is, hogy a gépedet nem használod simán az öledbe téve, vagy puha felületeken. Mindig igyekezz kemény felületre tenni, és kerüld vele a zsíros, vagy párás közegeket, amennyire lehet.

Az állagmegóvásnak ezek a fő csapásai. Persze, ez a téma szinte kimeríthetetlen, így szigorúan nézve idesorolhatnánk még akár a vírusvédelmet, a biztonsági mentéseket, a szoftverfrissítéseket is. Utóbbiakra azonban itt most nem térünk ki, de reméljük, hogy ezekre azért magatoktól is gondoltok. Ne feledjétek, vigyázzatok a szuper Macbookotokra!

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »