Minden, ami tudható az iPad akkumulátorcseréről?

Az iPadnek, csak úgy, mint bármely más akkumulátoros eszköznek, a normál használat mellett is elhasználódik az akkumulátora. Így előbb-utóbb ki kell majd cserélni. Ez azonban sajnos otthon nem elvégezhető művelet, így mindenképpen szükség lesz iPad szervizre.

Az Apple egyéves korlátozott jótállása, hacsak nem gyártási hiba miatti kóros akkumulátorműködésről van szó, nem vonatkozik az idővel elhasználódó alkatrészekre sem, különösen ilyen pl. az akkumulátor.

Minden az iPad akkumulátor élettartamáról

Az Apple eszközeiben újratölthető lítiumionos technológiájú akkumulátorokat használ. A cég magyarázat szerint azért ezt a típust preferálják, mert könnyűek, hatékonyan tölthetők és viszonylag hosszú élettartamúak.

Utóbbi persze nagyban függ a felhasználói magatartástól is, avagy attól, hogy hogyan használják az eszközön a beállításokat és az appokat.

Az Apple az újabb iPad akkumulátorokat úgy tervezte, hogy 1000 töltési ciklus után még az eredeti kapacitása 80%-át bírják. Egy töltési ciklus egy teljes feltöltést és lemerítést jelent. Utóbbi azonban nem azonos azzal, amikor a felhasználó használat után egy adott százalékon valameddig töltőre helyezi a készülékét.

Ezeket az akkumulátorokat ugyanis már úgy gyártják, hogy tudják a felhasználó nem akarja megvárni a töltéssel, míg a készüléke teljesen lemerül, és általában előbb veszi le, minthogy teljesen feltöltene. Ezért akkor tölthetők, amikor csak a felhasználó úgy gondolja.

A töltési ciklus pedig akkor fejeződik be, amikor valaki felhasználta az akkumulátorkapacitás 100 százalékának megfelelő mennyiséget. Ez így jelenthet többszöri rövid töltést és közte a használatot. Vagyis nem töltésmennyiséggel vagy időben mérhető, hanem azzal, hogy egy egyszeri teljes feltöltésnek megfelelő kapacitást, mikor meríti le a felhasználó.

(Annyit még feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a korábbi iPad modellek akkumulátorkapacitása még gyárilag gyengébb volt a mostaniaknál, így azok élettartama még nem 1000 ciklust jelentett.)

Az iPad akkumulátorcsere

Viszont, használattól függően ezek a töltési ciklusok fogynak, és a 80%-os akkumulátor már messze nem teljesít úgy, ahogy azt újkorában tette. Vagyis a készülék hamarabb lemerül, ennek következtében pedig gyakrabban is kell tölteni azonos használati idő mellett.

A lerövidült üzemidő és a töltés gyakoriságán kívül további jelei is lehetnek az akkumulátor elhasználódásának, és annak, ha eljött az ideje az akkumulátorcserének. (Utóbbi sajnos nem ellenőrizhető az iPadOS-ben, mint pl. az iPhone készülékeknél az iOS-ben).

Gyakori akkumulátorhibának számít, hogy az eszköz csak a szokottnál lassabban, akár csak 10-30% töltöttségig veszi fel a töltést. Ezt a felhasználó hajlamos akár úgy értelmezni, hogy „nem lehet feltölteni”. Ami egyébként szintén előfordulhat. Az is gyakori hibajelenség, hogy mikor csatlakoztatják a lemerült eszközt a töltőkábellel, az magától bekapcsol, viszont lecsatlakoztatáskor akár újra kikapcsol.

A legrosszabb talán az, amikor az akkumulátor kipúposodik, és a kijelzőt, a hátlapot, vagy a készülékházat is megemeli. Ilyenkor egy iPad szerviz azonnali felkeresése indokolt.

Ami magát a cserét illeti, az iPad telepe, noha több cellából is áll, csak egyben cserélhető. Maga a javítási művelet 2-3 órát igényel.

Mit tehetünk a minél hosszabb akkumulátor élettartamért?

Azért, hogy az iPad akkumulátorának az élettartama minél hosszabb legyen, a felhasználó maga is tehet néhány dolgot. Ezek a következők:

  • Mindig mielőbb telepítsd a legutolsó szoftververziót.
  • Automatikus fényerőhasználati beállítással optimalizálható a képernyő fényereje. Minél kevesebbre van szüksége, annál inkább kedvez az akkumulátorhasználatnak.
  • A Wi-Fi kapcsolat sokkal kevesebb energiafelhasználást igényel, így amikor csak lehet Wi-Fi-t használjon letöltésekhez. (Ez a cellular modellek esetén fontos.)
  • Alacsony töltöttségű mód engedélyezése.
  • Az akkumulátorhasználati adatok ellenőrzésével és értelmezésével kiszűrhetők a nagy energiaigényű alkalmazások. (Különösen fontos lehet a Háttértevékenység, vagyis, hogy az app olyankor is igénybe veszi az akkut, amikor nem is azt használják aktívan.)

Már ezzel a néhány dologgal is sokat tehetsz az iPaded akkumulátorának élettartamáért, amikor pedig szükség van az akkumulátor cserére, érdemes egy megbízható iPad szervizt keresni a feladatra.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »