Mitévő legyél, ha az iPhone hátlapja sérül?

A vezeték nélküli töltés funkció, a többi gyártóhoz képest csúszással, csak 2017-ben került az iPhone modellekbe. Addig (2014-től kezdődően) az alumínium hátlapú készülékek sérülésveszélye valamivel alacsonyabb volt. Mert ugyan, ha az alumínium hátlapok sérültek, akkor azok horpadtak, és nem ritkán elhajoltak, kissé elcsavarodtak. Viszont a vezeték nélküli töltés bevezetése óta az iPhone-ok hátlapja újra üvegbevonatú. Ez pedig nagyobb sérülékenységet is jelent.

Mert funkcionálisan ugyan egy „bepókhálósodott” hátlap tökéletesen szuperálhat, sőt még a vezeték nélküli töltés is működőképes maradhat, de attól még nem túl esztétikus. Arról nem is beszélve, hogy főleg mostanság gyakori a hátlappal együtt a hátlapi kameralencse sérülése is. Utóbbi viszont már funkcionális hibát is jelent.

Tehát hiába az Apple és a számára a Gorilla Glass üvegeket gyártó Corning erőfeszítései az egyre törhetetlenebb üvegekért, az iPhone-ok üvegfelületeinek (kijelző és hátlap) sérülékenysége, néha bizony iPhone szerviz felkeresésére ítéli a felhasználókat.

Hátlapcsere – ár, javítás

Az iPhone hátlapcsere valamivel költséghatékonyabb javítási munkálat, mint mondjuk az OLED kijelző cseréje, de azért ez sem tartozik az „olcsó” kategóriába. Semmiképpen sem garanciális javítás, hiszen az Apple egyéves korlátozott jótállása nem vonatkozik a sérülésekre, vagy a vásárló hibájából bekövetkezett károkra. Ugyanakkor a készülékbiztosítás (persze biztosítástól függően) fedezheti a kárt.

A jobb iPhone szervizekben úgy két óra alatt elkészülnek ezzel a javítással, ami egy kijelzőcserénél azért bonyolultabb művelet. Szerencsére az sem ritka, hogy az iPhone szervizek tartanak raktáron minden színben minden modellhez hátlapot, így sok helyen még csak az alkatrész beérkezésére sem kell várni.

Miért fontos, hogy ne halogasd

A hátlapcsere tipikusan az a művelet, amit főleg azok, akiknek nincs kedve, ideje vagy esetleg pénze elvégeztetni, előszeretettel elhalogatják. Ez alapvetően nem lenne gond, mert ahogy fent is említettük, nem okoz funkcionális gondot, viszont van egy nagyon kellemetlen mellékhatása.

A bepókhálósodott üvegfelületből előbb, utóbb elkezdenek kifordulni apró üvegdarabok, amelyek szálkaként fúródhatnak az ember bőrébe, sőt a nagyobbacskák igen komoly vágásokat is képesek ejteni a kézen. Bagatell dolognak hangzik, de amúgy nem az, szörnyen kellemetlen, sőt olyan helyen, ahol kisgyermek is a telefon közelébe kerülhet veszélyes is lehet. Ezért nem érdemes halogatni a cseréjét, ha már egyszer megtörtént a baj.

Régi telefon, új szín

Akadnak olyan iPhone szervizek is, ahol olyan „huncutságokat” lehet kérni, hogy más színű hátlapot tegyenek fel a korábbi helyett. Azoknak, akik úgy érzik már megbánták a korábbi iPhone színválasztást, egy hátlapcsere akár üdítően is hathat. Így akár a készülék egy teljes külső megújuláson is áteshet, ha esetleg már meguntuk a színét, vagy csak élünk az adott lehetőséggel.

A hátlapcsere nem egy egyszerű művelet, de nem is a legbonyolultabb, ezért hogyha sikerült összetörni, ne féljetek a javíttatásától.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »