Beázott az iPhone-od? Ezt tedd

Amióta egyes iPhone-ok IP68-as besorolást kaptak, az iPhone felhasználók fellélegeztek, hogy a készülékük vízálló, és ebbe könnyedén beletörődtek. Pedig a helyzet az, hogy egyrészt nem minden modell az (a régiek pl. nem), másrészt a vízállóságnak is megvannak a maga határai. Még mindig akadnak vízkáros eszközök, úgyhogy a téma továbbra is odafigyelést igényel. 

Az iPhone-ok hivatalos por-, csepp- és vízállóság védettségi mértéke:

  • iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini – IEC 60529‑es szabvány szerint IP68 (Legfeljebb 6 m-es mélységig, legfeljebb 30 percig meríthető vízbe.)
  • iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max – IEC 60529‑es szabvány szerint IP68 (Legfeljebb 4 m-es mélységig, legfeljebb 30 percig meríthető ví)
  • iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone 11 – IEC 60529‑es szabvány szerint IP68 (Legfeljebb 2 m-es mélységig, legfeljebb 30 percig meríthető ví)
  • iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xr, 2. generációs iPhone SE – IEC 60529-es szabvány szerint IP67 (Legfeljebb 1 m-es mélységig, legfeljebb 30 percig meríthető vízbe.)

Mennyire valószínű a beázás?

A folyadékbalesetet továbbra sem szabad félvállról venni. A fenti táblázatból is kitűnik, hogy még az azonos besorolású készülékek vízállósága sem azonos. A legfontosabb azonban az, hogy az Apple 12 hónapos jótállása folyadék okozta károkra nem terjed ki. Vagyis minden alkalommal, amikor valaki tudatosan kockáztatja az eszköze beázását, a saját zsebére hazardírozik. Utóbbit pedig az iPhone szervizek gyakorlati tapasztalatukkal is igazolni tudják.

Az Apple többek között azt is a vásárlói tudtára hozza, – ugyan csak az apróbetűs részben – hogy a „por-, a csepp- és a vízállóság mértéke nem állandó jellemző”, valamint, hogy az eszközök „ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet”. (*Forrás: Apple hivatalos weboldal) Vagyis ez egyben azt is jelenti, hogy az általuk kiadott védettségi értékek, amelyeket laboratóriumi körülmények között állapítottak meg, nem állandók, változhatnak, akár készülékenként, és persze körülményektől függően.

Az iPhone szervizekben a nyári időszakban kiemelten sok beázott készülékkel találkoznak a szerelők. A javítást pedig az is megnehezíti, hogy a felhasználók nem közvetlenül a készülék beázása után keresik fel az iPhone szervizt, hanem már csak akkor, amikor a folyadék belső károkat okozott az iPhone-jukban, ami működési zavart, és hibajelenségeket mutat.

A folyadékkárok sajnos nem korlátozódnak kifejezetten vízbalesetekre. Nyáron gyakori, hogy valaki a telefonjával strandol, akár vízben akar fotózni, vagy videózni, vízisport közben vízbe ejti a készülékét, ruhástul (telefonostul) vízbe esik. Viszont az sem ritka, hogy a készülékre üdítő borul, toalettbe esik, mosógépben véletlenül kimossák vagy bármilyen egyéb folyadékba ejtik.

Mit a teendő, ha beázik az iPhone?

Bármikor, ha felmerül a gyanú, hogy a telefont folyadékkár érhette, indokolt iPhone szerviz felkeresése. Érdemesebb túl óvatosnak lenni, és egy esetleges ultrahangos tisztítás költségét kifizetni, mint később drágább alkatrészcserékre költeni, vagy akár egy új készülékre.

Első sorban azt kellene megérteni, hogy a készülékek vízállóságának növelése nem azért történik, hogy mielőbb vízalatti felvételek készítésére alkalmas eszközt fejlesszenek. A gyártók ilyen irányú fejlesztéseinek oka, hogy eszközeik minél hosszabb túlélését biztosítsák az általános használat mellett elkerülhetetlen balesetekkel szemben. Értsük ez alatt azt, hogyha a felhasználó kezéből vagy zsebéből kipottyan az eszköz, akkor minél kisebb kár érje.

Melyek azok a tevékenységek, amelyektől a szervizek óva intenek?

Mindenképpen kerülni kellene a telefonnal fürdőzést, különös tekintettel a sós vízre, ami a készülék belsejébe jutva még az édesvíznél is komolyabb károkat képes okozni.

A víz alatti felvételek készítését csak megfelelő, ilyen célra fejlesztett védelemmel ellátva ajánljuk. Ilyen célra kaphatók vízálló tokok és borítók.

Miután a készüléket víz érte érdemes megtörölni, különös tekintettel a nyílásokra, mint a Lightning csatlakozó, a hangszórók és mikrofonok, valamint a gombok környéke.

Miután a készülék víz alá merült, még ha csak rövidebb idődre is, legalább arra az időre kapcsoljuk ki, míg megtöröljük.

Vizes állapotban semmi esetre sem szabad töltőre csatlakoztatni.    

Hogyha erős a gyanú, hogy a készülék belsejébe is víz juthatott, akkor haladéktalanul vigyük szervizbe egy ultrahangos szárításra, mert a víz minden esetben károsítja a belső alkatrészeket.

Hogyha víz került a készülék belsejébe és ez már hibát is okoz (vagyis beázott), azonnal kapcsoljuk ki, és ne próbálkozzunk házi módszerekkel kiszárítani. Kiemelten káros lehet például rizsbe tenni, illetve valami hőforrást (hajszárítózni, mikróba vagy sütőbe, vagy akár napra kitenni) segítségül hívni a kiszárításához.

Legfőképpen nyáron, ahogy mindenre, a telefonokra is kicsit jobban oda kell figyelni.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »