Minden, amit tudnod kell az iPad kijelzőcseréről

Az iPad általában az a készülék, amit könnyen ér baleset a könnyű hordozhatósága miatt, vagy mert a családból többen is használják, akár kisebb körültekintéssel. A leggyakoribb, hogy leejtik és ilyenkor fizikailag sérül az érintőüveg, esetenként még a hátlap is.

Az iPadeknél az a különleges helyzet áll fenn, hogy típustól függ, hogy az érintőüveg egybeépített-e az LCD panellel, vagy sem. Bár az interneten is rákereshető, de legkésőbb az iPad szerviz felkerésekor kiderül, hogy konkrét eszköznél melyik helyzet áll fenn. Ennek a kérdésnek azért van jelentősége, mert az egybeépített alkatrész egyértelműen valamivel drágább, ugyanakkor rövidebb idő a javítása.

Mit is jelent az egybeépített kijelző?

A kijelző (leegyszerűsítve) két fő alkatrészből áll: a külső érintőüvegből, amit a felhasználás során fizikailag érintünk, és a mögötte található LCD panelből, ami a kép megjelenítéséért felel. Az iPhone készülékeknél már kivétel nélkül egybeépített a két alkatrész, így kizárólag egyben cserélhetők. Még akkor is, ha például csak az üveg törik, de a működés ettől függetlenül zavartalan. iPhone szerviz látogatásakor ezért ennek cseréje talán az egyik legegyszerűbb, és leggyorsabb művelet.

Az, hogy az iPad kijelzőnk egybeépített, vagy az érintőüveg és az LCD panel külön is cserélhető-e nem az iPad szerviztől függ, hanem az iPad modelltől. Amennyiben az alkatrész egybeépített, a cseréje is gyorsabban megy majd.

Mi a helyzet a külön cserélhető alkatrészekkel?

Az érintőüveg cseréjének szükségessége viszonylag könnyedén megállapítható. Ilyenkor a kijelző fizikailag sérült, vagyis törött. Előfordul azonban, hogy az üveg sérülésekor az alatta található LCD panel is megsérül. Ilyenkor sajnos mindkét alkatrész cseréje indokolt.

Magának az érintőüvegnek a cseréje az egybeépített alkatrésznél bonyolultabb művelet. Önmagában csak a ragasztó száradási ideje 3 óra, így a leggyorsabb iPad szervizekben is a javítási idő legalább négy órát vesz igénybe.

A törött kijelzőnél azért érdemes a cserét mihamarabb elvégeztetni, mert gyakori, hogy egészen apró üvegszilánkok válnak ki belőle, amelyek komoly sérüléseket okozhatnak. Ezért ilyenkor nem érdemes például kisgyereknek odaadni a meghibásodott eszközt.

Az LCD panel meghibásodása

Az LCD panel külön is képes meghibásodni az érintőüveg sérülésétől akár függetlenül. Ilyenkor igen változatos hibajelenségek észlelhetők rajta.

Ezek pl. az alábbiak lehetnek:

  • A kijelző fekete vagy épp fehér képet ad folyamatosan.
  • A kijelzőn csíkok jelenhetnek meg vízszintesen, vagy függőlegesen.
  • A kijelzőn elszíneződések láthatók.
  • A kijelző vibrál.
  • A kijelzőn fekete foltok jelennek meg.

Fontos megemlíteni, hogy bármelyik alkatrész is sérült, hogyha Ön nem ezen eszközök javításában jártas szakember, mindenképpen keressen fel ezzel egy iPad szervizt. Ahogy a legtöbb készüléknél, az iPadek javításának is megvannak a maga sajátosságai, melyek ismerete nélkül egy egyébként jó, de a területen nem jártas szerelő könnyen nagyobb bajt okozhat a készüléken.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »