Mit kell tudni az ultrahangos tisztításról?

Muszáj beszélnünk erről! A felhasználók nagy része azt hiszi, hogy az olyan szolgáltatások, mint pl. az „ultrahangos tisztítás” csak felesleges fontoskodást és a szervizek találmányai, amivel újabb pénzt söpörhetnek be gyanútlan áldozataiktól.

Na, pont az ultrahangos tisztítás távolabb nem is állhatna ettől a téves feltételezéstől. Eleve téves koncepció, hogy akár egy Apple szerviz, akár bármilyen más szerviz, mint szolgáltató az ügyfelei megrövidítését célozná. Ez senkinek sem érdeke. Az eszközökkel, amelyeket minden nap használunk, előfordul, hogy elromlanak, megrongálódnak, történik velük valami, amihez szervizeknek semmi köze. Ellenben segítenek megmenteni ahelyett, hogy új készüléket kellene vásárolni. Tehát a valamikor, valamiért kialakult klisékkel jó lenne leszámolni végre. Ám erről majd máskor bővebben. Térjünk hát vissza a mai témánkhoz!

Miért baj a beázás?

Az ultrahangos tisztítással valószínűleg az a gond, hogy sokan nem tudja, mire és miért használjuk. Felteszem ugyanazok az emberek lehetnek, akik a beázott eszközeikre rálegyintenek, és vígan használják tovább csak azért, mert üzemképes maradt egy folyadék balesetet után…

Igen, az ultrahangos tisztítás a beázással függ össze. Mikor ugyanis egy elektromos eszköz, készülék vízbe merül, és van rajta olyan rés, amin a belsejébe bejuthat a víz, akkor azt nyugodtan beázottnak kell tekinteni. Akár működőképes maradt, akár nem.

Az átlagos felhasználó úgy van ezzel, hogy elvégre, ha működik nincs baj. Megnyugodva tényként kezeli, hogy a készüléke megúszta. Pedig a baj nem mindig azonnal következik be.

A helyzet ugyanis az, hogy amikor folyadék bejut egy iPad, egy iPhone vagy egy MacBook belsejébe, akkor az ott is marad. Nem illannak el, nem feltétlenül gyorsan száradnak ki, és egyáltalán nem biztosra vehető, hogy nem okoznak később működésbeli zavarokat.

A víz alapú folyadékok (tiszta víz ugyanúgy, mint pl. az üdítők vagy a kávé), hogyha zárlatot épp nem okoztak,  úgynevezett elektrokémiai korróziót idézhetnek elő az alkatrészeken. Ami pedig szépen lassan kinyírja őket. Ekkor pedig még csak magáról a vízről esett szó, a cukros, sós löttyök tovább bonyolíthatják a történetet.

Mikor vigyük az eszközt ultrahangos tisztításra?

Tehát a felhasználó, ha azt szeretné, hogy az iPad, iPhone vagy MacBook készüléke rendben legyen, akkor egy feltételezhető beázás után az eszközét azonnal áramtalanítsa, amennyire tudja (kikapcsolás), és amint lehetséges, mielőbb vegye irányba egy iPhone szerviz vagy egy iPad szerviz ügyfélszolgálatát.

A beázás ténye sok dologtól függ. Kezdve az eszköz gyári vízvédettségének mértékétől egészen addig, hogy pontosan mi történt a készülékkel, ráömlött valami, vagy elmerült valamiben, illetve, ha elmerült, milyen hosszú időre merült el.

Például egészen más egy vízbe ejtett iPhone 6 és egy vízbe ejtett iPhone 12 esetén a helyzet. Más a vízvédettsége egy iPhone-nak, mint egy iPadnek. Viszont például, ha egy MacBook billentyűzetét sikerül meglocsolni kávéval, ásványvízzel, vagy üdítővel, annál biztosak lehetünk benne, hogy egy MacBook szerviz a következő logikus állomás.

Vagyis, ha alapos ok van azt feltételezni, hogy folyadék juthatott az eszköz belsejébe, akkor a logikus döntés az ultrahangos tisztítás.

Mi az az ultrahangos tisztítás, és mire jó?

Az ultrahangos tisztítást egy olyan eszköz segítségével végzik az Apple szervizekben, ami leegyszerűsítve nagy frekvenciájú hanghullámok segítségével kemény felületekről mechanikusan távolítja el a szennyeződéseket. Ezekhez a műveletekhez a készülékeket szétszedni sem kell, és természetesen az eszközt sem károsítja, viszont tökéletesen eltávolítja a szennyeződést, esetünkben a folyadékokat. Így elkerülhető mind az esetleges zárlat, vagy az elektrokémiai korrózió, megtörténik az eszköz állagmegóvása.

A művelet akár 2-3 órát is igénybe vehet, ezzel a vásárló jobb, ha számol előre.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »