MacBook Airt vagy MacBook Prót válassz az egyetemre?

Lassan közeledik a szeptember és sok diák számára aktuális kérdéssé válik, hogy milyen gépet is vásároljon a tanuláshoz. Az örök harc a MacBook vagy PC gondolatkörbe nem akarunk belemászni. Ez állandó vitatéma, és mindenki saját márkapreferenciája, vagy épp pozitív, illetve negatív tapasztalata alapján talál érveket és ellenérveket, ami általában nem vezet objektív eredményre. Ezt az írást ezért azoknak szánjuk, akik már eldöntötték, hogy MacBookot vásárolnak, csak még azt nem tudják, hogy melyik modellre essen a választásuk

Újat vagy használtat?

Azt, hogy használt vagy új Mac notebookot vegyen-e valaki, azt általában az anyagi ráfordítás mértéke határozza meg. Aki spórolni szeretne, az lehet, hogy jobb árérték arányú eszközt kap használtan. Ugyanakkor a megvásárolt gép előélete sem mindegy, legyen szó megfelelő akkumulátor használatról, vagy arról, hogy az illető pl. mennyire vigyázott rá. Jó ötlet lehet pl. boltból, vagy szervizből vásárolni a használt eszközt, ami valamivel talán drágább, mint az apróhirdetőké, de több MacBook szerviz is értékesít használt eszközöket, ahol még használt készülékre is vállalnak jótállást.

Az új MacBook vásárlása talán megnyugtatóbb nem csak a jótállás, a készülék új státusza és a jogi tisztaság miatt, de azért is, mert időnként részletfizetésre is akad lehetőség. A nagy hátrány viszont az új MacBookok ára igen magas.

Hogyha új készülék vásárlása mellett döntünk, az egyelőre forgalomban lévő modellek közül a választás a MacBook Air, illetve a MacBook Pro 13,3 és 16 hüvelykes kijelzőméretű változatai közül lehetséges.

Kinek lesz jó a MacBook Air?

A diákoknak egy új MacBook Air a villámgyors M1 processzorral remek választás lehet. Ezeknél a készülékeknél igen hosszú üzemidőre (akár 18 óra) lehet számítani, ami nagy előny lehet, hiszen nem mindenkinek jut a termekben és előadókban fali csatlakozó a töltéshez. Szintén nagy előny a könnyű hordozhatóság a maga nem egészen 1,3 kg-os tömegével. A biztonságról pedig Touch ID gondoskodik.

A Retina kijelző gyönyörű képe tökéletes választás. A 13,3 hüvelykes kijelző mérete pedig bőven elég jegyzeteléshez, olvasáshoz, projektek készítéséhez, tanuláshoz. A készülék teljesítménye abszolút megfelelő azokhoz a feladatokhoz, amire a legtöbb elméleti szakon szükség van, mint az internetes kutatás, szöveg- és táblázatszerkesztés, beadandók, esetleg bemutatók készítése. Ám akadnak olyan műszaki, vagy művészeti szakok, ahol ennél bizony többre lesz szükség.

Kinek lesz jó a MacBook Pro?

A legalapvetőbb különbség egy Air és egy Pro között, hogy míg az Airben a hűtést az UniBody, vagyis egybeöntött notebookház speciális kialakítása passzívan biztosítja, addig a Próban egy ventilátor is aktívan rásegít a CPU hűtésére. Noha az új M1 chip nem egy melegedős fajta, de a maximális teljesítmény elérésénél ez sem mindegy a teljesítmény szempontjából.

A MacBook Pro 13,3 és 16 hüvelykes kijelzővel is kapható. Az árkülönbség a két méret között azonban jelentős. Jóval nagyobb, mint egy MacBook Air és egy MacBook Pro 13,3 között. Viszont sajnos vannak olyan feladatok, amihez a nagyobb kijelző jobban használható, mint pl. a képszerkesztés.

A 13,3-as Air és Pro két Thunderbolt / USB 4 porttal büszkélkedhet, míg a 16-os Pro már négy Thunderbolt 3 (USB‑C) portot tudhat magáénak.

A MacBook Air és a MacBook Pro 13,3 hüvelykes alapfelszereltségű modelljei között a hivatalos kiskereskedelmi ár különbsége 120 000 Ft. Így azok számára, akik szeretnének a számítógépükben nagyobb izomerőt, de nem engedhetik meg a 16-os verziót, azoknak a 13-as Pro az ajánlottabb választás. Ugyanakkor a 16 hüvelykes Pro teljesítményében is jóval a 13,3 hüvelykes előtt jár, a nagyobb kijelző pedig videó- és képszerkesztésnél, illetve például modellezési és tervezési feladatoknál is nagy előnyt jelent.

Az árkülönbséget azonban a Pro két mérete között igen nagy, ezért a kisebb modell jó kompromisszum lehet azok számára, akiknek az ár komoly gondot jelent.

Összegzés

Azoknak a tanulóknak, akik kutatáshoz, levelezésre és beadandókhoz használják a gépüket, a MacBook Air abszolút elég, esetleg a nagyobb SSD-tároló mérettel érdemes venni. Azoknak a tanulóknak, akik grafikát, multimédia művészetet, animációt tanulnak, a legtökéletesebb választás a 16 hüvelykes Pro. Azoknak pedig, akik fejlesztést tanulnak, illusztrációt, fotózást, vagy csak szeretnének egy gépet, ami alkalmas esetenként játékra, képszerkesztésre is, a legjobb választás a 13 hüvelykes Pro.

Az Apple a tanév kezdete előtt mindig kínál oktatási kedvezményt is, idén (2021) ez ajándék AirPods-ot jelent. Akik pedig úgy döntöttek, hogy használt készüléket vásárolnak, a MacBook szervizekben kapható, elérhető gépeket érdemes megtekinteni, hátha található egy korábbi, jó állapotú és jobb árértékű modell közöttük.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »