Mi van, ha nem tölt az iPhone, de nem az akkumulátor az oka?

Előfordulhat olyan hibajelenség az iPhone készülékeknél, hogy nem veszik fel rendesen, vagy egyáltalán a töltést, pedig az akkumulátor még biztosan jó. A felhasználók ugyanis hajlamosak mindig az akkut okolni azért, ha ilyesmiket tapasztalnak, pedig az a helyzet, hogy ilyet nem csak akkumulátor meghibásodása produkálhat.

Egy Apple szerviz felkeresésekor a fenti hibajelenségek ismertetése után, néha látható, ahogy elmosolyodnak. Ők jól tudják milyen gyakori hibával is állnak szemben, még akkor is, ha nem olyan közismert, mint az akkumulátor meghibásodás.

Az iPhone Lightning csatlakozójánál belül van egy alkatrész, amit úgy hívnak, hogy töltéscsatlakozó szalagkábel (flex). Ezen a szalagkábelen helyezkedik el a Lightning aljzat. A fent említett hibajelenségeken túl még okozhat egyéb problémákat. Ilyenek, hogy nem lehet kábellel számítógéphez sem csatlakoztatni vagy EarPods csatlakoztatásakor az sem működik.

Mi okozhatja a töltéscsatlakozó meghibásodását?

Ez a szalagkábel egy elég érzékeny alkatrész. Mondhatni rosszul viseli az ütődéseket. Amikor az iPhone-od egy nagyobbat esik, és tegyük fel kívülről szerencsére semmi baja, attól belül bizony még megsérülhetett. Gyakran sajnos meg is sérül és a legtöbb esetben az áldozat a töltéscsatlakozó. Ilyenkor megsérülhet, a széle deformálódhat.

A másik baki a beázás lehet. Mindenki unja már a beázás témát a „vízálló” iPhone-ok idejében, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a gyakran és szándékosan vízbe merített, vagy párás helyeken használt iPhone-ok, közel sem olyan ellenállók a folyadékokkal, amilyennek azt hinnénk.

A töltéscsatlakozó különösen érzékeny a vízre. Mert hogyha a víz nem is kerül be a készülék belsejébe, a csatlakozóban bent ragadhat, elég hogyha elkezdik így tölteni a telefont, és kész a baj. A beázás még rosszabb is ilyen szempontból. (Többek között ezért is ismételgetjük, hogy beázás esetén muszáj minél előbb szakszerűen kitisztíttatni, kiszáríttatni az iPhone-t.) Ilyenkor előfordul, hogy a csatlakozó oxidos lesz, és emiatt az aljat és a kábel nem tudnak majd érintkezni.

Mindez egy átlagos felhasználó számára csak érdekesség, de azért jó tudni róla, hogy létezik ilyen meghibásodás is. Így talán egy kicsit sikerül komolyabban venni a beázás kérdéskört, és azt, hogy az Apple nem vállal rá továbbra sem jótállást. Valamint talán a készülékekkel is sikerül ennek tudatában óvatosabban bánni.

Ugyanakkor az is tény, hogy a hiba megállapítása igazából nem a felhasználó dolga. Mikor elviszi a készülékét – még garanciális eszköz esetén márkaszervizbe – Apple szervizbe, akkor ott úgyis lezajlik egy diagnosztikai folyamat. Egy jó Apple szervizben pedig tökéletesen meg tudják állapítani, hogy melyik alkatrész a hibás.

Egy töltéscsatlakozó cseréjénél a munkafolyamat időtartama legalább 1 órát vesz igénybe, tehát még egy látványszerviz esetén is számolni kell ezzel.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »