Honnan tudhatod, hogy akkut kell cserélni a MacBookban?

A többi Apple készülékhez hasonlóan a Mac notebookokba is újratölthető lítiumionos technológiájú akkumulátorok kerülnek. Noha ezeknek a típusú akkuknak kecsegtető tulajdonságaik, hogy viszonylag könnyűek, sokáig használhatók és hatékonyan tölthetők, mégsem örök életűek. A természetes elhasználódás mumusa ezek felett is folyamatosan ott lebeg.

Egy akkumulátor a normális használata alatt töltési ciklusokon esik át. Egy ciklus az akku egy teljes feltöltését, majd azt követő teljes lemerülését jelenti. Mivel azonban a felhasználók általában nem úgy használják a készülékeket, hogy feltöltik, majd teljesen lemerítik, így egyértelműen egy töltési ciklus nem feltétlenül egy nap alatt zajlik le.

Az üzemidő lerövidülése

A MacBook akkumulátoránál, szintén a többi Apple eszközhöz hasonlóan, megadott töltési ciklusszám után jelentős csökkenés érzékelhető az üzemidőben. A Mac notebookok esetén az átlagos töltési ciklusszám, ameddig az akkumulátor az elvártnak megfelelő üzemidőt biztosít, az kb. 1000 feltöltés, majd lemerítés. (Itt muszáj megjegyezni, hogy ezt a számot az Apple pontosan meg is adja a modellszámok alapján. A régebbi modellek között akad ugyanis olyan MacBook, aminek pl. 500 volt.)

Mivel átlagos használat mellett az 1000 töltési ciklus nagyjából 3 év alatt zajlik le, így feltehetően a készülék tulajdonosa eddigre már ismeri annyira a MacBookját, hogy tudja, amikor annak üzemideje jelentősen csökken. Amikor feltűnik, hogy a készülék túl hamar lemerül, érdemes picit jobban utánanézni, hogy tudhasd mikor kell felkeresni egy Apple szervizt akkumulátorcsere miatt.

Leolvasható töltési ciklus számok

Az Apple remek rendszert készített arra, hogy a felhasználó tisztában legyen a készüléke jellemzőivel.

A Rendszerinformációkban, a Hardver szakaszban, a Teljesítmény címszó alatt egészen pontos képet lehet kapni az „Akkumulátor adatairól”. Többek között leolvashatók az „Állapotára vonatkozó információk” is.

Hogyha aktuális az akkumulátorcsere, akkor innen az egyébként beszédes ciklusszámokkal együtt leolvasható. Mikor a „Csere hamarosan esedékes” jelzés látható, akkor lélekben (és talán anyagilag is) fel kell készülni az akkumulátorcserére, mikor azonban már „Csere azonnal” felirat olvasható, akkor haladéktalanul ki kell cserélni az alkatrészt.

Melegedés

A fentieken túl az akkumulátor csere közeledtét jelezheti melegedés is. Különösen, ha a „Csere hamarosan esedékes” felirat áll az állapotjelzésnél. A melegedés ez esetben nem a normális üzem mellett tapasztalható melegedést jelenti, hanem a korábbiakhoz képest fokozott, inkább már forrósodás.

Viszont azt is tudni kell, hogy a melegedést több másik alkatrész meghibásodása, is okozhatja, vagy az, hogy túl sok por gyűlt fel az eszközben. Tehát önmagában a melegedés nem alkalmas messzemenő következtetést levonni az akku állapotára, de pl. az előző két „tünettel” együtt már komoly jelzés értékű lehet.

Váratlan leállások

Előfordulhat, hogy a készülék kikapcsolgat. Igen intő jel lehet, amikor a töltőről való lecsatlakoztatás után teszi, vagy súlyosabb esetben már csak töltőről képes üzemelni.

Fontos, hogy az akkumulátorcserét nem szabad a végtelenségig halogatni. Mielőbb egy jó Apple szerviz felkeresése javallott. Szélsőséges esetben a cserére szoruló akkumulátor fel is púposodhat, esetleg más hardver láthatja kárát, akár kárt tehet az eszköz működésében is. Ne halogasd sokáig!

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »