5 ok, hogy miért ne szerelj iPhone-t otthon

A legtöbb Apple szerviz dolgozói láttak már elrettentő példát arra, hogy miért nem érdemes otthon nekikezdeni az iPhone szerelésnek házilag. Kis hazánkban sok jó kézügyességgel, sőt műszaki érzékkel megáldott, akár elektroműszerész tapasztalattal felvértezett önjelölt szerelő bicskája tört már bele a feladatba.

Megpróbálják, igen, mert valljuk be, az Apple eszközök javítása, nem olcsó. Bár ennek egyik fontos oka, hogy a minőségi alkatrészek sem olcsók ezekhez a készülékekhez, és a tapasztalt szervizesek munkája is értékes. Ezért engedve a külföldi, vagy kínai oldalakon látott olcsó alkatrészek csábításának akadnak vállalkozó szellemű szerencsevadászok, akik nulla almás tapasztalattal nekilátnak a feladatnak.

Az Apple nagyon nem szereti, ha készülékeihez a saját szervizhálózatukon kívül hozzányúl valaki. Ezért a világon mindent megtettek, hogy megnehezítsék az eszközeik javítását tőlük független szervizeknek. Bár az utóbbi másfél évben változás szele érezhető ezen a téren, de eddig ebben a szellemben gyártottak. Ezért az Apple eszközök javítása még egy felkészületlen gsm szerviznek is nehézkes, nemhogy egy lelkes, spórolni vágyó valakinek egy otthoni projektként.

Lássuk, tehát miért ne szerelj iPhone-t házilag!

  1. A szerszámok

Az iPhone szerelés azért trükkös, mert speciális szerszámokra van hozzá szükség. Nem, nem vicc. Speciális csavarhúzó kell már a felnyitásához is, amit lehet ugyan kapni, de egy átlagos háztartásban hirtelen felindulásban nem lesz ilyen, sőt még csak egy nem ezzel a területtel foglalkozó műszerésznek sem feltétlen.

Vagyis, ha valaki otthon szeretné kicserélni a kijelzőt, vagy az akkumulátort, akkor kezdje megfelelő csavarhúzók beszerzésével, mással ne álljon neki.

  1. Csavarok

Az Apple „szereti” a spéci dolgokat, ezért az iPhone 4 óta különféle Pentalobe csavarokat használ a készülékekhez. Ezért is írtuk az előző pontban, hogy ehhez különleges eszközök kellenek.

Ám nem ez az egyetlen buktató. A másik, hogy eltérő méretű és hosszúságú csavarok vannak bennük, vagyis nagyon pontosan tudni kell, hogy melyik honnan került ki. A hosszabb belső csavarokkal kárt lehet tenni az alaplapon és még sorolhatnánk. Arról nem is beszélve, hogy nem kapni ilyen csavarokat mindenhol, viszont igen könnyű tönkretenni őket. Ez nem túl jó kombó.

  1. Alkatrészek

Ahogy arra már korábban utaltam, nem mindegy, hogy milyen forrásból beszerzett alkatrészeket használ valaki az Apple készülékek javításánál. Az olcsó alkatrészek, különösen a kijelzők, amit előszeretettel rendelgetnek a telefonokhoz cserére, néha már akkor hibásak, amikor megjönnek. Tegyük fel, hogy sikerül nagy nehezen kicserélni egy almás szerelésben járatlan, de ügyes szakinak, majd kiderül, hogy az alkatrész hibás…

Bőven akad példa arra, hogy az új alkatrész nem úgy üzemel, ahogy a gyári. Még a gyári alkatrészek beszerelése is okozhat meglepetést. Az Apple szervizek viszont általában tesztelik a beszerzett alkatrészeket beszerelés előtt, és módjukban áll a nagykereskedésnél reklamálni.

A hetekig Ázsiából utaztatott esetleg hibásan működő kijelző rögtön nem tűnik majd olyan olcsónak, amikor kiderül, hogy rossz, és házi körülmények között viszont nem nagyon van mód tesztelni beszerelés előtt.

  1. Szoftver

A sikeres szerelés sajnos még nem minden. Utána meg kell küzdeni a szörnyekkel, amik a szoftverben találhatók. Megint visszautalva korábbra, az Apple egyáltalán nem könnyíti meg sem a hardver, sem a szoftver szempontjából a javítást. Nem ritka, hogy az alkatrészek egymáshoz rendeltek, így a rendszer folyamatos figyelmeztetést ad onnantól, hogy érzékelte az új „oda nem illő” alkatrészt.

Könnyen előfordulhat az is, hogy a javítás után bizonyos funkciók egyszerűen nem működnek, elvesznek.

  1. Több kár, mint haszon

Az Apple készülékek javításának, köztük az iPhone-nak is megvannak a maga belső szabályai, trükkjei, ahogy általában más márkáknál is. A gyártó tömítésként is használ ragasztót, amit szintén pótolni kell. Bizonyos részeken, ha ezt nem teszik meg pl. oda a készülék vízállósága. A korábbi készülékeknél a Home gomb cseréjénél a Touch ID-re lehetett keresztet vetni.

A lényeg, hogy mivel drága telefonról, illetve készülékekről van szó, pl. ne egy akkumulátorcsere legyen, amin nagy anyagi kárt okoztok magatoknak. Mert igen, meg lehet otthon is csinálni felkészülten, és megfelelő szerszámok és ismeretek birtokában, de ezeknek a beszerzése, utánajárása lehet, hogy jár annyi áldozattal, pénzzel, idővel, amiért szerviz is megcsinálta volna.

Heti több önjelölt szerelő „munkája” után kell dolgoznia a szervizeseknek. Néha sokkal nagyobb és költségesebb hibákat okoznak, mint az eredeti művelet lett volna. Nem minden szerviz lehúzás, vannak minőségi, de tisztes áron dolgozó, tapasztalt Apple szervizek. Érdemes otthoni barkácsolás helyett meg- és felkeresni ezeket. 

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »