Miért érdemes üvegfóliát használni az iPhone-on?

Nem kertelek, az üvegfólia az a kiegészítő, amit véletlenül se mellőzz az iPhone készülékedről, ha sokáig el szeretnéd kerülni az iPhone szervizt, és a kijelzőcserét.

Ahogy haladunk előre az időben a kijelzők egyre jobb minőségűek, egyre korszerűbbek, az LCD technológiát lassan az OLED és az AMOLED váltja, és ezzel együtt drágul ezeknek az alkatrészeknek az ára is. Noha a Gorilla Glass üvegek gyártója, a Corner is évről évre fejleszti a technológiát, és igyekeznek minél jobb törésállóságot kidolgozni, a kijelzők egyelőre továbbra sem törhetetlenek.

Ebből következik, hogy nem árt védeni a készülékek kijelzőjét, hiszen nem olcsó „buli” a kijelzőcsere.

Erre a két legjobb megoldás pedig nem más, mint az üvegfólia és a tok. Mindkettő fizikai védelmet biztosít. Utóbbi a peremével, az első a felületével. Bár sajnos még ezek sem jelentenek 100%-os védelmet, de garantáltan sokkal nagyobb oltalmat jelentenek a semminél.

Fólia, de miből?

A piacon különböző fóliák kaphatók műanyagból, üvegből, sőt folyékony „bevonat” formájában is. Hatékonyságuk azonban nagyban eltér. A folyékony bevonat ajánlható a legkevésbé, a legkisebb védelmet nyújtja. A műanyag fólia a zsebkarcok ellen beválhat, de törés ellen kevésbé véd. A legerősebb és egyébként legvastagabb is az üvegfólia, ami a karcok, és esetenként a törés ellen is jó szolgálatot tehet.

Természetesen maga az üvegfólia sem ér fel egy csodával, de a zsebkarcok ellen tökéletes biztonságot ad, a kisebb ütődések ellen biztos védelmet jelent, néha pedig még a nagyobbak ellen is. A tapasztalat mindenképpen azt mutatja, hogy a készülékeken, amiken üvegfólia van, gyakori jelenség, hogy a fólia törik el a kijelző helyett, amit azzal magyarázhatunk, hogy egy esetleges fizikai behatáskor a plusz réteg hatékonyan elnyeli az ütközési energiát.

Milyen üvegfóliát válasszunk?

Üvegfóliából is számos változat kapható. Megkülönböztetik őket vastagság alapján (0,1 mm-től), az élfedés alapján 2D-6D fedettség közötti értékekkel, illetve speciális tulajdonságokkal is. Utóbbiak lehetnek a tulajdonságra vonatkozóan pl. fényes, matt, betekintést gátló, csillogó, vagy UV ragasztós változatok.

Ezek közül már mindenki az igényei szerint választhat, és például attól függően, hogy csak üvegfóliát tervez a készülékére védelemnek, vagy tokot és fóliát is szeretne használni egyszerre. Utóbbihoz ugyanis érdemes az üvegfólia vastagságát és a fedettségi értékét is hozzáigazítani.

Mennyire zavaró az üvegfólia használat közben?

Egy megfelelően kiválasztott, jó minőségű és jól felhelyezett üvegfólia a felhasználót egyáltalán nem zavarja, jelenléte fel sem tűnik, nem érezni különbséget a használat során.

A rosszul választott, gyengébb minőségű, vagy rosszul felhelyezett üvegfólia okozhat olyan problémát, hogy picit lassabban érzékeli az érintést a kijelző, vagy bizonyos pontokon nem is érzékel.

Hol érdemes üvegfóliát vásárolni?

Természetesen az interneten igen jó webshopok találhatók, ahol nagy választékban rendelhetők üvegfóliák. Náluk általában kedvezőbben vásárolhatók meg, mint pl. egy iPhone szervizben, vagy egy mobilos üzletben, de egy nagy hátránya van az ilyen vásárlásnak: ezeket nem helyezik fel a telefonra az értékesítők.

Utóbbi pedig a kulcsa lehet az üvegfólia hatékonyságának. Ezért lehet, hogy érdemesebb a néhány száz forint árkülönbözetet kifizetni, és egy iPhone szerviz munkatársával a fóliát szakszerűen fel is helyeztetni. Másik nagy előny náluk, hogy amikor ők elrontják az üvegfólia felrakását, akkor rögtön tudnak korrigálni, ott helyben a szerviz költségén új fóliát elővenni, míg az otthoni keretek között elrontott fóliát rögtön ki is lehet dobni. Mint minden speciálisabb művelet, ez is igényel egy kisebb rutint, ezért érdemes gyakorlottabb kézre bízni.

A legtöbb szervizben hozott üvegfólia felrakását érthető okokból nem vállalják. Maga a művelet egyébként mindösszesen – különösen gyakorlott kéz esetén – pár percet vesz igénybe. Mindenképpen jobb megelőzni a bajt. Ahogy azt feljebb is említettem, a kijelzőcsere igen költséges móka.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »