Hogyan használd a MacBookot, hogy sokáig jó legyen?

A költséges eszközöknél az állagmegóvás kulcsfontosságú lehet. Márpedig a MacBook bizony egy nem olcsó készülék. Így azok a felhasználók, akik szeretnék, ha a gépük sokáig kiszolgálná őket, érdemes, ha pár dolgot betartanak. Vagy legalábbis törekednek rájuk, hogy sokáig elkerülhessék a MacBook szerviz javítási célú látogatását.

Akkumulátor optimalizálás

Korábban már többször ejtettünk szót a MacBook akkumulátoráról, a töltési ciklusokról, és arról, hogy a természetes elhasználódás következtében minden akkuval működő készüléknél eljön a pont, ahol az aksit cserélni kell.

Az azonban közel sem mindegy, hogy mikor jön el ez az idő. Mert ugyan a töltési ciklusok száma adott az akkumulátoroknál, mégsem mindegy, hogy egy-egy ilyen ciklus meddig tart. Ezt pedig ügyes felhasználói magatartással lehet befolyásolni.

Az üzemidő ugyanis függ a készülék használati módjától. A MacBook estén az Apple remek funkciókkal segíti a felhasználó törekvéseit az üzemidő meghosszabbítására. A Rendszerbeállítások Akkumulátorok panelén több beállítással is javítható az üzemidő, többek között a kijelző energiahatékony fényerőszabályozásával, illetve a grafikus kártya energiatakarékos üzemeltetésével.

Szintén fontos, hogy a MacBook akkumulátora teljes töltöttség esetén csak akkor kerül használatba, hogyha az eszköz nincs töltőn. Akkor ugyanis, hogyha az elektromos hálózathoz csatlakoztatják, akkor az akkuvédelem miatt, a töltést az adapterről veszi fel az akku helyett. Ezzel bizony megspórolható jó néhány töltési ciklus.

Fizikai védelem

A MacBookhoz kitűnő védőket, úgynevezett MacBook héjakat lehet kapni. Ezek tényleg hatékony külső védelmet jelentenek az eszköznek. Megóvják a karcolásoktól, de akár a kisebb ütésektől is. Mindenképpen érdemes egy ilyet beszerezni rájuk, hogyha nem szeretnénk sérüléseket az eszközön az óhatatlanul bekövetkező balesetek miatt.

Mit ne tegyél használat közben?

Amiatt, hogy a notebookok hordozható számítógépek, sokan azt hiszik, hogy ezek az eszközök ideálisan használhatók az ölben tartva, sőt akár az ágyban is. A helyzet azonban az, hogy a puha felületek, amik lezárják a szellőzőréseket cseppet sem tesznek jót a MacBook készülékeknek.

Egyrészt kiemelt lehetőséget adnak arra, hogy a készülék szöszöket húzzon be, másrészt a hűtést is nehezítik a beszívónyílások eltömítésével.

Még a hordozható készülékek esetén is az eszköz szempontjából az a legtökéletesebb, ha egyenes, kemény alapon tartják. Nem véletlen, hogy kaphatók olyan állványok és notebook tartók, amik arra a célra hivatottak, hogy az ölben tartva is kényelmesen és biztonságosan lehet tartani őket. Ezek beszerzésével és használatával is sokat tehetünk készülékünkért.

Szintén kerülendők a folyadékok, mint kávé, üdítő és efélék a készülék környékén. A leggyakoribb baleset ugyanis, hogy egy óvatlan mozdulattal a billentyűzetre ömlenek. A beömlő folyadék nem csak azért lehet aggasztó, mert például a billentyűzet ragadni fog, de az eszköz belsejébe jutva, abban komoly károkat is tehet. Egy ilyen baleset után feltétlenül érdemes egy MacBook szervizt meglátogatni a szakszerű tisztítás és akár ultrahangos kezelés elvégzésére.

Karbantartás

A karbantartásról szintén több ízben is ejtettünk már szót. Legalább kétévente érdemes az eszköz belsejét MacBook szervizben kitisztíttatni, mert a bejutott por és szöszök hajlamosan az alkatrészekre ülni, ami aztán nem csak az alkatrészek élettartamát ronthatja, de felelős lehet a készülék túlzott melegedéséért is. Szintén jellemző, hogy a processzor és a hűtőventilátor közötti vezető hűtőpaszta kiszárad, amit el kell távolítani, majd újra kell pasztázni az alkatrészeket vele.

A MacBook megfelelő használat, és gondos ápolás mellett hosszú évekig jól használható, megbízható számítógép lesz, amit az elavulás is viszonylag sok ideig elkerül majd.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »