Újabb termékeket mutatott be az Apple

A szeptemberi után, egy újabb, októberi termékbemutatóra is sort kerített az Apple az immár lassanként teljesen megszokott online formában. Ezeknek a bemutatóknak nagy előnye a korábbi színházteremben az újságírók előtt megrendezett eseményekkel szemben, hogy tömörek, a termékek rövid bemutatására összpontosítanak a közönség lenyűgözése helyett. Márpedig ezt szeretjük.

Az új termékek HomePod mini, AirPods 3 és az esemény fő attrakciói a MacBook Pro gépek. Utóbbiakat nálunk a MacBook szerviz teljes személyzete izgatottan várta.

Az Apple tervezőmérnökei vagy csak sok Almás fórumot bújtak, mielőtt nekiláttak a tervezésnek, vagy csak a felhasználók imái hallgattattak meg, de az új profi Mac notebookok ideértek, és várakozáson felülien sikerültek.

Homepod mini és AirPods 3

A Homepod mini nálunk hivatalosan nem forgalmazott termék, úgyhogy különösebben szót sem nagyon érdemel. Lesz belőle több szín, hurrá.

Az AirPods 3 viszont már más téma. Először is kapott egy csinos új dizájnt, ami ránézésre félúton jár az 2. generációs AirPods modell és az AirPods Pro között. Igazán szép lett, rövidebb lett a szára, a töltődoboz pedig MagSafe töltővel tölthető. Az üzemidőt hosszabbra ígérik, ez is jó hír. Nyomásérzékelésnek köszönhetően a vezérlés tényleg gyerekjáték.

Az AirPods Pro modellhez hasonló csodálatos térbeli hangzást tapasztalhat a felhasználó dinamikus fejkövetéssel, csak épp egyetlen fontos funkció maradt le nagyon, az aktív zajszűrés. Utóbbi azért minden valamire való fülhallgató sajátja már, különösen ebben az árkategóriában. Nos, az AirPods-nál ez maradt Pro funkció, csak úgy, mint az áttetsző mód is. Vigaszdíjként van szélszűrő, ez több a semminél.

Ami az árazást illeti, az egy kategóriával feljebb csúszott, bár az AirPods Pro továbbra is drágább.

MacBook Pro

Az új MacBook Pro generációt viszont nagyon odatette az Apple. Az M1 az Apple sajátfejlesztésű SoC-je tavaly nagy sikerrel debütált. Idén pedig továbbfejlesztették, és egyből két utódváltozat is napvilágot látott. Ezek az M1 Pro és az M1 Max. Egyértelmű, hogy ezek landoltak az Intel kihajítása után az új MacBook Prókban is.

Ami a chiptervezést illeti, a cupertinóiak nem aprózták el. Maradt az 5 nanométeres technológia, és 33,7 milliárd tranzisztorral gyártották ezeket a mini vadállatokat. Az M1 Pro akár 10-magos CPU-val (8 nagy teljesítményre optimalizált és 2 energia­takarékos mag), és 16-magus GPU-val, az M1 Max pedig 10-magos CPU-val és akár 32-magos GPU-val választható. Az Apple állítása szerint a gyengébbik, az M1 Pro is 70%-kal jobb CPU teljesítményt ígér a nagysikerű M1-hez képest.

A memória interfész az M1 Pro esetén 32 GB, míg az M1 Maxnál 64 GB egyesített memóriát támogat, és a két chipnél a memória sávszélesség 200 illetve 400 GB/s.

A már első hallásra is szédületesnek ígérkező teljesítmény mellé ráadásul olyan energiahatékonyak ezek a chipek, hogy az Apple ugyanolyan teljesítményt ígér a MacBook Prók esetén akkor is, amikor nincsenek töltőre csatlakoztatva. Szinte „mellékesen” az üzemidő is javult a korábbiakhoz képest.

Hogyha már így belekezdtük, időzzünk még a belbecsnél kicsit! Vagy legalábbis a belbecs és a külcsín határán a kijelzőnél. A régóta pletykaszinten hallható mini-LED technológiájú kijelző valósággá vált. Az almás vállalat Liquid Retina XDR elnevezéssel, azaz  extrém dinamikatartományú kijelzője  akár 1000 nites tartós fényerőt, és 1600 nites csúcsfényerőt ígér. 1 milliárd színt, és mindezt 120 Hz-es adaptív képfrissítéssel.

Változott a kijelzőméret is, a két modell 14,2 hüvelykes átmérőre (3024 x 1964 px felbontás – 254 ppi) és 16,2 hüvelykes átmérőre (3456 x 2234 px felbontás – 254 ppi) nőhetett a keskenyebb káva miatt.

Az egyetlen szépséghibája az új ígéretes kijelzőknek, a notch megjelenése, ami már az iPhone esetén is igen ciki volt. Ezen még az sem javít sokat, hogy új, jobb kamera került a készülékekbe, és jobb hangrendszer térbeli hangzással, amit 6 hangszóró szolgáltat.

Az SSD háttértár mindkét modell esetén 512GB és 8T között választható, pénztárcától és modelltől függően.

Persze a külső is változott. Az Apple mintha kissé visszakanyarodott volna a régebbi, szögletesebb dizájn felé, ám ez egyáltalán nem áll rosszul ezeknek az eszközöknek.

A Touch Bar 5-6 év után kukába került végre, helyette van Magic Keyboard és Force Touch érintőpad, ami sokkal praktikusabb.

Az eszközök tömege a 14,2 modellnél 1,6 kg, a 16 hüvelykesnél M1 Próval 2,1 kg, M1 Pro Max lapkával pedig 2,2 kg. Összecsukott állapotban az eszközök magassága 1,5-1,7 cm közötti.

Az ár persze mindezekhez mérten igen mély zsebet igényel. Viszont óriási az érdeklődés már most az új, professzionális Mac notebookok iránt.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »