Nem mindegy, hogyan tisztítod Apple készülékeidet

Ti mivel szoktátok tisztítani az elektronikus készülékeket? Egyáltalán foglalkoztok-e ezek tisztításával? Vagy megoldjátok például a telefon kijelzőjét azzal, hogy a farmeretek szárán végig húzzátok egyszer? Legyen erre a válasz bármi is, azon elektronikai berendezéseink, amelyeket minden nap, vagy akár naponta többször, sokszor használunk, bizony tisztításra szorulnak.

Nem csak az Arizonai Egyetem régebbi, de sokkoló tanulmánya miatt, miszerint a telefonunkon több kórokozó található, mint egy vécédeszkán. Hanem saját higiéniánk, és az állaguk megőrzése végett. Vagy azért, mert néha előfordul, hogy koszos, ragadós kézzel nyúlunk hozzájuk.

Apple-irányelvek

Mint oly sok mindenre az Apple az eszközei tisztításra is ad erre vonatkozó útmutatást. Ez pedig jól is jön, mert az Apple szerviz budapest pultja mögül gyakran hallunk kreatív, de igen káros módszereket a készülékek tisztántartására. A Dosmetost, és a Clint el kell felejteni kijelzőtisztításkor.

Az Apple eszközök ugye nem egyféle anyagból készülnek, ezért minden felület és mindenfajta készülék más törődést igényel. Viszont a tisztításhoz, bármely anyagon és a készülékek bármely részén a jolly joker, a mikroszálas törlőkendő. Ez immár szinte bármely alap élelmiszerdiszkontban is megtalálható, kapható a tisztítószerek között. A lényeg, hogy olyan rongyot keressünk, ami szöszmentes és nagyon puha. Sem a kiszuperált törölköző, sem a papírtörlő vagy egyéb érdes anyagok nem alkalmasak a készülékek tisztításához.

Szintén alapvetés, hogy semmilyen eszközt ne tisztítsatok áramforráshoz csatlakoztatva, illetve lehetőleg bekapcsolt állapotban sem.

Az általatok használt tisztítószert sohase juttassátok közvetlenül a tisztítandó felületre, kizárólag a rongyra tegyetek belőle! Fontos: Ne használjatok „ablaktisztítót, háztartási tisztítószert, sűrített levegőt, aeroszolt, oldószert, alkoholt, ammóniát, súrolószert vagy hidrogén-peroxidot tartalmazó tisztítószert”. (Apple-ajánlás)

Figyeljetek rá, hogy folyadék semmiképpen se kerüljön a portokba, nyílásokba!

Semmiképpen se használjatok fehérítőt, vagy dörzsölő tisztítószert.

Ajánlás fertőtlenítésre: Az Apple 70%-os izopropil-alkoholba vagy 75%-os etanolba mártott törlőkendővel, esetleg fertőtlenítővel átitatott törlőkendők használatát javasolja a készülékek fertőtlenítésére, de rájuk spriccelni, vagy gél állagú kézfertőtlenítők használatát semmiképpen sem javasolja.

Fontos: eszetekbe ne jusson a csap alatt elmosogatni a telefont!

iPhone tisztítás

Ami a hátlapok tisztítását illeti, ott egy fokkal bátrabban járhattok el, mint a kijelzőnél. A matt bevonattal ellátott üveg hátlapokon (pl. Pro készülékek) a használat során keletkezhetnek például olyan karcolódásszerű foltok, amik a fent említett puha ronggyal letörölhetők.

A kijelző esetén érdemes tudni, hogy ujjlenyomatálló és olajtaszító bevonattal vonják be őket gyárilag. Ez aztán a használat során kopik, és egy idő után teljesen el is tűnik  kijelzőről, de a tisztítószerek és a súrolóanyagok sokkal hamarabb csökkentik ennek a bevonat hatékonyságát, mint az amúgy lekopna.

Lehetőség szerint kerüljétek a készülék tisztítószeres csiszatolását, hogyha úgy érzitek a mikoszálas kendő kevés, akkor nedvesítsétek be meleg, szappanos vízzel, és ezt használjátok a nem kívánt foltok eltűntetésére.

MacBook és Mac tisztítás

Itt fokozottan kell ügyelni a kikapcsolt állapotra! Csak így tisztítsátok a Mac notebookokat. Az alkalmazott mikroszálas kendő, itt is meleg szappanos vízzel alkalmazandó, de bármilyen más tisztítószert használtok ne tartalmazzon oldószert, súrolószert vagy hidrogén peroxidot a macbook tisztítás során, mert ez károsíthatja a felületet.

A képernyőnél alkalmazható a 70%-os izopropil-alkoholos oldattal átitatott törlőkendő is.

Azokon a MacBook modelleken, ahol alul egy lágy, csúszásmentes anyag található, ott különösen fontos a puha, festék- és szöszmentes kendő használata.

iPad tisztítás

Az iPhone-nál alkalmazandó szabályok itt is élnek, ahogy az is, hogy a kijelzőt szinték ellátták olajtaszító bevonattal, ezért a fertőtlenítőket és az alkoholos tisztítást itt se nagyon, vagy csak ritkán, indokolt esetben erőltessétek. Az ujjlenyomatokat a mikroszálas kendő is eltünteti, tisztítószer nélkül is.

Ügyesen és kíméletesen tisztítsátok a készülékeiteket, a jellemzőik és az Apple ajánlások alapján, nehogy egy ártatlan tisztítás miatt aztán egy Apple szervizben kössetek ki!

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »