7 tipp az iPhone kijelző tisztításához

Az iPhone kijelzője igen gyorsan piszkolódik. Az ujjlenyomatok a legkisebb gond. Az már nagyobb, hogy egész nap, sok helyen, különféle körülmények között érintjük az eszközt, így remek baktériumtelep, vagy vírushordozó is lehet.

Becslések szerint csak négyzetcentiméterenként 4000 kórokozó található rajta, amivel a mindennapi használati tárgyaink közül a legszennyezettebbnek mondható. Mielőtt azonban egy vödör hipóba dobná bárki is, eláruljuk hogyan lehet megfelelően tisztítani.

 1. Otthoni tisztítószert ne!

A fenti adatok tudatában igen vonzó lehet lekapni a Domestost a polcról, vagy egyéb, otthon épp található tisztítószert hadba hívva adni a kórokozóknak, de javasoljuk mindenki bírjon a pánikszerű tisztítási kényszerrel, ami eluralkodni szándékozik. Miért? Hiszen ez is csak egy használati tárgy. Mi baja lehet?

Az Apple kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a tisztításnál ezen szerek használatát mellőzzük:

 • ablaktisztítót
 • acetont tartalmazó tisztítószer,
 • fehérítőszert,
 • háztartási tisztítószert,
 • aeroszolt,
 • oldószert,
 • alkoholt,
 • ammóniát,
 • súrolószert,
 • hidrogén-peroxidot tartalmazó terméket.

Valamint arra is figyelmeztetnek, hogy senki se merítse az Apple-termékét tisztítószerbe, ha ez úgy megfordult volna valaki fejében.

 1. Mikroszálas tisztítókendőt igen!

Az almás vállalat szerint az sem mindegy, hogy milyen rongyot használunk az eszközök tisztítására. A kinyúlt pólóból készített portörlőrongy például nem megy át a rostán.

„Kizárólag puha, szöszmentes kendőt használjon. Ne használjon érdes kendőt, törölközőt, papírtörlőt és hasonló anyagokat.”

A mikroszálas törlőkendők abban különböznek a közönségesektől, hogy több apró (mikro) szálat tartalmaznak a szennyeződés hatékonyabb eltávolítására. Ezek a szálak sokkal kisebbek, egy átlagos törlőkendőénél, ezért nem karcolják meg az érintőképernyők felületét. Továbbá ezek a rongyok teljesen eltávolítják a port és az olajos szennyeződéseket is a kijelzőről, ahelyett, hogy a felületéhez dörgölnék.

Manapság egy ilyen kendő minden áruházban elérhető áron kapható, úgyhogy könnyedén beszerezhető.

 1. Kijelzőhöz kijelzőtisztítót

Alapvetően az Apple ajánlás szerint speciálisan kijelzőhöz való tisztítószer használata javallott. Ám a vírushelyzetben az az ajánlott tisztítószerek köre a fertőtlenítés végett bővült.

„70 százalékos izopropil-alkoholba vagy 75%-os etanolba mártott törlőkendővel vagy Clorox fertőtlenítőkendővel finoman áttörölheti az Apple-termék szilárd, nem porózus felületeit, például a kijelzőt, a billentyűzetet és más külső részeket.”

 1. Olvasd el az ajánlásokat!

Hogyha nem tudod, hogyan kell és mivel tisztítani az elektronikus eszközöd, legyen az iPhone vagy akár más gyártó készüléke, és esetleg nekünk sem hiszed el, hogy mit hogyan kellene, akkor tájékozódj a gyártó honlapjáról, és járj el az ott leírtak alapján. Egyet ne tegyél, ne magad találd ki hogyan kell.

 1. Ne told túl!

Különösen, amikor az embernek új a készüléke hajlamos extra figyelmet szentelni neki. Minden egyes megjelenő ujjlenyomatot rögtön letöröl, sőt akár tisztítószert is bevet, hogy a kijelző pont olyan fényes és csillogó maradjon, mint mikor eltávolította róla a fóliát.

Nos, a rossz hír, hogy nem fog menni. El kell engedni, a kijelzőn lesznek ujjlenyomatok. Hogyha még be is szerzel egy speciális tisztítószert, ezt a tisztogatást dolgot még azzal is túl lehet tolni. Használd szabadon, és élvezd az új készüléked!

 1. Kijelzőfólia, üvegfólia használata

A fólia egy szuperjó találmány, különösen az üvegfólia. Mindig jó ötlet beruházni egyre, mert egyrészt megőrzi a kijelződ állapotát (pl. újszerűen, karcmentesen), védi a kijelződet a további karcoktól, akár a töréstől is, és még a tisztításával sem lőhetsz mellé. Hogyha kárt teszel benne, egyszerűen csak lecseréled. Magával a kijelzővel ez azért lényegesen drágább és bonyolultabb művelet lenne.

 1. Amire még figyelj kijelzőtisztításnál a fentieken túl

Az Apple többször is felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztítás megkezdése előtt kapcsold ki az eszközödet. Ne merítsd még tisztítási szándékkal sem tisztítószerbe, de még vízbe SE a készüléked. Ne tartsd az iPhone-t folyóvíz alá! Ne súrold! Ne permetezz, locsolj, vagy önts semmilyen tisztítószert közvetlenül a készülékre, még az engedélyezetteket se! A megfelelő, gondosan kiválasztott tisztítószert mindig egy rongyra tedd, amivel tisztítani szándékozod az eszközt. Fontos, hogy a nyílásokba ne kerüljön nedvesség.

Hogyha mindezen fenti ajánlásokat betartod a tisztításnál, akkor elkerülheted az iPhone szerviz meglátogatását, hacsak nem egy üvegfóliát felrakatni mész oda.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »