MacBook trackpad hibák és lehetséges megoldások

A trackpad egy remek dolog mindaddig, amíg meg nem gyűlik a baj vele. Mielőtt egy MacBook szerviz segítségéért kiáltanánk, előbb vegyük végig a hibalehetőségeket, és az esetleges megoldásaikat. Hogyha pedig a hiba mégis fennáll, akkor még mindig látogathatók a MacBook szervizek.

Alapvetően a MacBook trackpad elég jól összerakott szerkezet, ezért magától nem jellemzően romlik el. Ugyanakkor érzékenyek a balesetekre, és általában az akkumulátor is alattuk található, úgyhogy még ezeknél is előfordulhat, hogy meghibásodnak. Viszont nem mindig kell a legrosszabbra gondolni egyből.

Jó hír, az Apple bármit is állít, a trackpad cserélhető, hogyha néhány modellnél nem is egyszerű művelet.

Amikor megáll a tudomány és a trackpad hibásan vagy egyáltalán nem működik, akkor először érdemes próbálkozni az alapvető hibaszűréssel.

Amikor ugrál, szaggat a kurzor

Amikor a trackpad működése nyomán a kurzor ugrál vagy villog, annak nagyon alapvető „buta” okai lehetnek. Az első megoldás, ami használhat, az újraindítás. Néha a szoftveres bugok kiírtására ennyi is elég. Az sem utolsó, hogy a szoftver naprakész-e. A régebbi szoftverek is okozhatnak ugyanis fennakadást.

Szintén a villogás, vagy szaggatás oka lehet, hogy az akku erősen lemerülőben van. Ilyenkor az akkumulátort a töltőhöz csatlakoztatva a hibajelenség megszűnik.

A MacBook trackpad működését negatívan befolyásolhatják, zavarhajták különféle ékszerek, ezért érdemes azt is ellenőrizni, hogy nem éppen a viselt gyűrű, vagy karkötő okozza a hibát.

Szintén megzavarhatja a működést a vizes, vagy olajos kéz is, illetve maga az, ha a trackpad felületére került folyadékréteg.

Amennyiben a fenti lehetséges okokat kizártad, és egyértelműen egyik sem a hiba forrása, akkor lehet, hogy tényleg érdemes felkeresni egyet a MacBook szervizek közül.

Amikor a trackpad nem működik

Elég vacak helyzet, amikor a trackpad nem reagál. Hacsak nincs egered, ilyenkor szó szerint kicsúszik a kezedből az irányítás.

Hogyha van egered, akkor az is lehet a megoldás kulcsa. Előfordulhat, hogy a gép az egyes perifériákat nem megfelelően érzékeli. Továbbá akad olyan beállítás, hogy csatlakoztatott egérnél a trackpad nem működik. Ennek megváltoztatásával, vagy átállításával a trackpad újra működőképes lesz.

A beállításokat egyébként is érdemes végigböngészni, mert a működési hibát beállítási probléma is okozhatja. Bár tény, hogyha eddig gond nélkül működött, akkor ennek változása azért gyanús. (Kivéve, ha a szoftver nemrég került frissítésre.)

Hogyha nincs egered, és a trackpad nem működik, megpróbálkozhatsz a gép ki- és újra bekapcsolásával. Ennek egyik módja a bekapcsológomb hosszú nyomva tartásával kikapcsolni, majd ugyanennek a gombnak újbóli megnyomásával bekapcsolni. Illetve, ha a Control, a Command és a Bekapcsológombot egyszerre nyomod, akkor kényszerítheted a Mac újraindítását, a „megnyitott vagy el nem mentett dokumentumok elmentésére vonatkozó felszólítás megjelenítése nélkül”.

Előfordul, hogy az újraindítás használ, és a trackpad újra működőképes lesz, ám az is megeshet, hogy továbbra sem működik majd.

A trackpad meghibásodása

A trackpad meghibásodásának leggyakoribb okai a következők lehetnek:

Fizikai sérülés:

Ez akkor következik be, amikor ráesik egy nehéz tárgy, és az kárt tesz benne. Ez a működésén szinte azonnal meglátszik majd. A funkciók azonnal vagy nagyrészt elveszhetnek, sőt akár a billentyűzet működésében is érzékelhetsz hibákat. Ebben az esetben sajnos általában csak a trackpad csere oldja meg a hibát.

Szennyeződés:

A trackpad alá jutott por és szennyeződések is okozhatnak meghibásodást. Ilyenkor kezdetben csak fura ropogó hangot adhat, aztán ez egyre rosszabbra fordulhat, míg a működési hibák jelentkeznek.

Folyadékbaleset:

Attól függően produkálhat hibát, hogy a folyadék hol, hogyan és mikor jutott be. A tipikus baleset, hogy az asztalon a gép mellé tett víz, üdítő, vagy bármi egy rossz mozdulat következtében ráborul a MacBookra. Csúnya dolgokat tud produkálni. Különösen akkor, ha „á, nem lett semmi baja” legyintés és az otthoni kiszárítási módszerek tűnnek olcsóbbnak és kézenfekvőbbnek az ultrahangos tisztításnál. Utólag egyébként már sohasem tűnnek annak.

Kipúposodott akkumulátor:

Eleinte a trackpadet csak erősebben kell nyomni, aztán egyre rosszabb lesz, a végén meg már egyáltalán nem reagál. Ilyenkor általában az alulról fokozódó nyomás és a fentről jövő erőltetés miatt egyszerűen eltörtik. Amíg nem komolyodik a helyzet, a mozgatás funkció gond nélkül működni szokott. Hogyha még nem tört el, akkor az akkucsere megoldást jelenthet a bajra.

A trackpad diagnosztizálással otthon igazából addig érdemes eljutni, hogy újraindítás, beállítások ellenőrzése, szoftverfrissítés illetve a feljebb írt úgymond bagatell dolgok végigtekintése. Hogyha a hibajelenség kitartóan jelentkezik, esetleg az állapot romlik, akkor viszont érdemesebb gyorsan MacBook szervizt felkeresni vele, és nem megvárni, amíg tényleg nagy (és drága) lesz a baj.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »