Mit tegyél meg mindenképpen mielőtt eladod az iPhone-od?

Hogyha el szeretnéd adni az iPhone készüléked, akkor a kapható legmagasabb ár, a rajta található adataid megőrzése és a személyes adatait védelmében érdemes néhány dolgot megtenni. Az alábbi 9 pontos listát egy megbízható iPhone szerviz javaslata alapján állítottuk össze.

  1. Adatmentés

Talán az egyik legfontosabb, hogy a korábbi adataidat megőrizd. Fotókat, videókat, kontaktokat esetleg különféle appok adattartalmait. Akár iPhone készüléket vásárolsz ezután, akár más gyártóét, bizonyosan szeretnéd majd átköltöztetni ezeket. Az iTunes segítségével a Mac vagy PC számítógépedre készíthetsz biztonsági mentést, illetve az iCloudon keresztül megteheted ugyanezt az Apple szervereire is.

Az iCloudban 5 GB-ig ingyenesen készíthetsz mentést, afelett pedig különféle fizetős csomagok közül választhatsz. Beállítások – a neved – iCloud – beállíthatod, hogy milyen adataid kerüljenek mentésre.

A számítógépre történő mentéshez pedig a készüléked csatlakoztatni kell egy Mac vagy PC számítógéphez, majd az iTunes-ban készíteni egy biztonsági mentést.

  1. Apple Watch párosításának törlése

Hogyha használsz Apple Watch készüléket is az iPhone-nal, akkor ennek párosítását töröld, hogy aztán könnyebben csatlakoztathasd majd az új telefonodhoz.

Az Apple Watch alkalmazásban a Saját óra elem kiválasztása után az Összes Watch opció (felül), majd a törölni szánt órán az Információs gombra koppints, ott pedig válaszd az „Apple Watch párosításának törlése” opciót.

  1. iMessage törlése

Ez egy olyan lépés, ami nem kötelező, de előfordult már, hogy egy bekapcsolva hagyott iMessage szolgáltatás miatt az új tulajdonoshoz futottak be a korábbi üzenetei. Ezért saját megnyugtatásra érdemes kikapcsolni.

A Beállításokban az Üzenetek menüpontot kiválasztva rögtön felül látható az iMessage kikapcsolását szolgáló gomb.

  1. Jelentkezz ki

Biztos, ami ziher alapon a készüléken az Apple ID-dat is jelentkeztesd ki, hogy a későbbiekben véletlenül se lehessen hozzáférni a fiókodhoz.

Beállításokban a saját nevednél belépve alul piros felirattal látható a Kijelentkezés.

  1. Az iPhone keresésének kikapcsolás

A Beállításokban megint az Apple ID tulajdonos részen található a Lokátor menüpont, ott pedig az iPhone keresése kikapcsolása. Itt ilyenkor már kérheti az eszköz az Apple ID azonosítódat.

  1. Az adatok és fotók törlése

Hogyha már van biztonsági mentésed, megszűntetted az órád párosítását, kikapcsoltad az iMessage üzeneteket, az iPhone keresését és kijelentkeztél, akkor jön a legfőbb lépés: az adatok törlése.

A műveletet lehetőleg úgy kezdd meg, hogy a telefon jól fel van töltve, nehogy közben merüljön le, és aztán ez okozzon valami fennakadást.

Beállítások – Általános – Alaphelyzetbe állítás – Összes tartalom, beállítás törlése

Utána még rá fog kérdezni, hogy biztosan törölni szeretnéd-e, akár azonosítást is kér. Minden azonosítás után pedig „iPhone törlése” és töröl. A képernyőn közben megjelenik majd az alma logó, a művelet akár percekig is eltarthat.

  1. SIM eltávolítás

Ne felejtsd el a telefonból eladás előtt kivenni a SIM kártyát, nehogy aztán pótoltatnod kelljen a szolgáltatóddal! Van szolgáltató, amelyik extra költség nélkül hajlandó egy alkalommal pótolni a SIM kártyát, de akad olyan is, ahol ez extra költséget jelent.

  1. Az iPhone eltávolítása

Hogyha a készüléket el fogod adni, akkor arról se feledkezz meg, hogy az Apple ID-ról is töröld le. Ehhez az appleid.apple.com oldalon kell bejelentkezni az Apple ID azonosítóddal, ahol is a tulajdonodban lévő készülékek is megtalálhatók. Ezek közül válaszd ki azt, amit épp eladni készülsz, és innen is töröld ki.

+1 Függetlenítés

A használt készülék piacán azok az iPhone-ok, amelyek kártyafüggetlenek sokkal könnyebben és gyorsabban értékesíthetők, és többet is érnek. Ezért a függetlenítés tulajdonképpen a Te érdeked is, hogyha mobilszolgáltatónál vásárolt telefont szeretnél eladni.

Ennek feltételeiről mindenképpen a szolgáltatónál érdeklődj! Van ahol ehhez személyesen is be kell fáradnod, de akad szolgáltató, ahol telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is elintézheted. Amikor az Apple – a mobilszolgáltató kérésére – elvégzi a függetlenítést arról e-mail értesítőt küldenek az általad megadott e-mail címre. (Utóbbi akár több napba is beletelhet. Ezt érdemes belekalkulálni az eladásba.)

Tehát ezek azok, amikre jobb figyelned, ha telefon eladást tervezel. A jobb iPhone szervizekben ezekben a lépésekben biztosan segítenek, hogyha elakadnál és segítségért fordulsz hozzájuk, bár biztosan magad is végig tudod csinálni.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »