iPhone kikapcsolás, újraindítás, kényszerített újraindítás

Minden iPhone szerviz megmondhatója, hogy napi szinten érkeznek telefonok, amelyeknek semmi másra nincs szüksége, csak egy újraindításra (vagy esetleg egy frissítésre). Tényleg sok időt és energiát megspóroltok magatoknak, ha a szervizbe indulás előtt kikapcsoljátok a készüléket, majd újra bekapcsoljátok azt, és újra ellenőrzitek, hogy még érzékelhető-e a hibajelenség.

A legtöbb iPhone (akár iPad) ugyanis csak fut, fut, fut és sohasem pihen. Egyértelműen bírják a strapát, de néha ezeknek a készülékeknek is kell, ha rövid időre is, hogy kikapcsolják őket. Ezért ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan kell kikapcsolni, újraindítani és kényszerített újraindítást végrehajtani egy lefagyott iPhone-on. (Vagy mindegyiken.)

Kikapcsolás, újraindítás

Az iPhone-okat három kategóriába oszthatjuk. A modellek, amiken a bekapcsoló gomb felül van, a modellek, amiken a bekapcsolód gomb oldat van és van Home gombjuk, illetve a modellek, amelyeknek a bekapcsoló gomb oldalt van, de nincs Home gombjuk. Így viszonylag egyszerű beazonosítani a készüléket, ha nem tudjátok a típusát.

A legelső kategória mostanra kezd kihalni, de azért még elvétve találkozni. Ezek az 1. generációs iPhone SE, iPhone 5 és még korábbi készülékekkel. Ezeknek a bekapcsoló gombja a készülék tetején helyezkedik el.

Ennek a kikapcsolása majd újraindítása úgy történik, hogy a felső bekapcsoló gombot hosszan kell lenyomva tartani, amíg a képernyőn megjelenik a csúszka, amivel aztán a kikapcsolás elindítható. Miután az eszköz kikapcsolt, várjatok kicsit, majd az újraindítás, illetve bekapcsolás szintén a felső gomb hosszú lenyomásával kezdeményezhető. Ilyenkor a gombot tartsátok lenyomva a logó megjelenéséig.

Az oldalsó gomb + Home gombos készülékek a 2. generációs iPhone SE, az iPhone 6-széria, az iPhone 6s-széria, az iPhone 7 és az iPhone 8-széria készülékei. A kikapcsolás majd újraindítás szinte pontosan úgy zajlik, ahogy az előbbiekben leírtam, azzal a különbséggel, hogy a bekapcsoló gomb a készülék (jobb) oldalán helyezkedik el.

A harmadik készüléktípus az oldalsó gombos, Home gomb nélküliek. Az iPhone X, az iPhone Xs-széria, az iPhone Xr, az iPhone 11-széria és az iPhone 12-széria készülékei. Ezeken bármelyik hangerő-szabályzó gombot és az oldalsó bekapcsoló gombot egyszerre kell lnyomva tartani a szokásos csúszka megjelenéséig. A visszakapcsoláshoz már csak az oldalsó gomb nyomva tartására lesz szükség a logó megjelenéséig.

Kényszerített újraindítás

A kényszerített újraindításra akkor lehet szükség, amikor az iPhone készülék lefagyott és nem reagál, esetleg az indítási folyamata akadt el egy ponton. Itt az előző felosztás egy kicsit megváltozik.

A 2. generácios iPhone SE, az iPhone 8-széria, az iPhone X, az iPhone XS-széria, az iPhone XR, az iPhone 11-széria vagy az iPhone 12-széria készülékeinek kényszerített újraindítása a következőképpen zajlik. Gyors mozdulattal meg kell nyomni a hangerő növelő gombot, majd elengedni, ugyanezt megismételni a hangerő csökkentő gombbal, majd a bekapcsoló gombot lenyomva tartani egészen addig, amíg a logó megjelenik a kijelzőn. Ekkor el kell engedni.

Az iPhone 7-széria készülékeinél egyszerre kell lenyomva tartani a hangerőcsökkentő és az Altatás/Ébresztés gombot. Itt is az almás logó felvillanásakor kell elengedni ezeket.

Az iPhone 6 és az iPhone 6-széria, az 1. generációs iPhone SE és a régebbi készülékek esetén a művelet abban különbözik, hogy az Altatás/Ébresztés gombot + a Home gombot kell a logó megjelenésig egyszerre nyomva tartani.

Tehát a feladat, amikor egy idegesítő hibával találjátok szemben magatokat:

  1. Újraindítani a telefont.
  2. Hogyha ez nem segít, ellenőrizni, hogy a szoftver naprakész-e. (Beállítások – Általános –Szoftverfrissítések) Amennyiben nem az, akkor letölteni a frissítést.
  3. Mindezek után a hiba még mindig fennáll: akkor jöhetnek az iPhone szervizek.
Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »