Az Apple bemutatta a 2021-es újdonságait

Az Apple bemutatta a 2021-es újdonságait

Bár cikkeink témái főként az Apple termékek javításával, használatával és az Apple szerviz érdekességekkel kapcsolatosak, úgy gondoljunk nem szabad megfeledkezni az újonnan bemutatott eszközökről sem. Márpedig 2021-ben szeptember 14-én került sor az Apple éves, nagy bemutatójára, ahol az almás cég az új iPhone modellek mellett két iPadet és az Apple Watch legújabb generációját is a nagyérdemű elé tárta. Így egy összefoglalóban elmeséljünk Nektek, hogy mit érdemes tudni ezekről az új készülékekről.

iPhone 13 termékek

Az idén az iPhone-ok elnevezése kérdéses volt, hiszen a 13-as számtól való félelem (triszkaidekafóbia) igen sok embert érint világszerte, különösen az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában, amely területek az Apple igen nagy felvevőpiacai. Úgy tűnik azonban, hogy az almás vállalat a babonákat figyelmen kívül hagyva, iPhone 13-as számozással 4 új modellt küldött piacra.

Ezek az 5,4 hüvelykes kijelzővel az iPhone 13 mini, a 6,1 hüvelykes kijelzővel az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro, valamint 6,7 hüvelykes kijelzővel az iPhone 13 Pro Max készülékek. Az iPhone 12 modellekhez képest a kijelzőméretek ugyan nem változtak, de ennek ellenére más változások történtek. Például a Pro készülékekbe a Super Retina XDR-kijelző már 120 Hz-es adaptív frissítési gyakoriságot biztosító, úgynevezett ProMotion technológiával került be, a rajongók nagy örömére.

A készülékekbe természetesen, ahogy ez minden évben megszokott, új rendszerchipet is tettek. Az A15 bionic chip 5 nanométeres technológiával készült, 15 milliárd tranzisztorral. A chipben a 6 magos CPU (2 nagy teljesítményre optimalizált, és 4 energiatakarékos mag) a számítási kapacitásért és az energiahatékonyságért, az 5 magos GPU pedig a grafikai teljesítményért felel.

A fontosabb változások a készülékeknél, hogy nagyobb akkumulátort tettek a telefonokba, ami a korábbihoz képest változatlan külső forma mellett, minimális méret és tömegváltozást jelent. Ez azonban nem nagy ár a hosszabb üzemidőért.

Mindkét kategóriában történt változás a kamerákkal is. Az iPhone 13 lencséi paramétereikben hangyányival tudnak csak többet az iPhone 12-nél, de az objektívek 45 fokos elforgatásával a kameraelrendezés változott. Az iPhone 13 Pro modelleknél a kamerarendszer viszont jelentőset fejlődött: a széles látószögű kamera nagyobb érzékelővel és rekesszel gazdagodott, míg az ultraszéles látószögű kamera újabb autófókusz-rendszerrel, gyorsabb érzékelővel és nagyobb rekesszel. A telefotó kamera 77 mm-es fókusztávolsággal, háromszoros optikai zoommal és szintén nagyobb fényrekesszel szerelt. Persze megtámogatták a hardveres fejlesztést szoftveresen is, így új funkciók kerültek a Kamera appba is.

Persze, elmaradhatatlanul új színekkel is gazdagodott a készülékek megjelenése. Az új színpalettán az alap telefonoknál éjfekete és rózsaszín az újdonság, míg a Pro modelleknél egy Samsung Galaxy S10 kék színére igen hajazó sierrakék, és az aranyszín is újnak számít.

iPad termékek

A bejelentett két iPad közül az alap, az immár 9. generációs, sima iPad nagyjából a kötelező újításokat hozta, míg az iPad mini kategóriát ugrott.

Az iPad egy szinte kínos ráncfelvarráson esett át, mint egy házi feladat, amit muszáj megírni. A külseje mit sem változott. A kor igényeihez méltóan (és ahhoz, hogy a célcsoportot elérjék), az előző generációhoz képest kapott egy frissebb rendszerchipet, az A13 bionic-ot. Így már gyorsabb lesz. Tettek bele jobb, 12 MP-es első kamerát, hogy a diákok egy esetleges újabb lezárás alkalmával a távoktatáshoz tudják használni az új iPadet. Valamint Smart Keyboarddal és Apple Pencil 1 kiegészítőkkel is használhatóvá tették a gépet. Az eddig is 10,2 hüvelykes IPS-technológiájú kijelző True Tone funkcióval bővült. Pont.

Ellenben a bemutató legérdekesebb terméke, az iPad mini már jóval több újdonsággal gazdagodott. Eleve az iPad mini, a sima iPad kisseb kijelzős verziója volt. Azért csak volt, mert az újításokkal most köröket vert az iPadre. Eleve az iPhone-okban landoló új rendszerchipet, az A15 bionic-ot megnyerte magának. Ez már garantálja a remek teljesítményt.

A legkisebb iPadet megszabadították a Home gomb rémétől. A Touch ID egy felső gombba került beépítésre, és a korábbi 7,9 hüvelykes kijelzőt így egy teljes előlapot kitöltő, 8,3 hüvelykes Liquid Retina IPS kijelzőre cserélték.

A kapcsolatokban is nőtt a „kicsi”, a Wi-Fi 6 szabvány mellett, a cellular modell egyből 5G képes lett.

Elülső és hátsó kamerái mostantól 12 MP-esek, elől ultraszéles látószögű, hátlapi széles látószögű True Tone vakuval felszerelve. Landolt a kis gépben az USB-C szabvány port, és az Apple Pencil 2-vel is használhatóvá vált.

Természetesen a kijelző ilyen drasztikus változása már önmagában változást jelent a készülék megjelenésében, de a formatervezése is változott, sokkal szögletesebb lett, és divatos, négy új színben került a polcokra.

Apple Watch 7

Már az Apple Watch tavalyi 6. generációs modelljénél elgondolkodtató volt, hogy mit tudnak még belepakolni ebben az okosórába. Nos, a válasz lényegében semmit.

A Watch 7 most inkább egy külső megújuláson ment át, mint forradalmi fejlesztésen. A forma tulajdonképpen maradt, de a kijelző kávái csökkentek és jobban belesimulnak a dizájnba. Emellett az Apple szervizek igen nagy örömére a megvastagított óraüvegnek hála állítólag sokkal ellenállóbb is lett a sérülésekkel szemben. Ez bizony jobban hiányzott, mint az Always-On Retina kijelző, ami szintén megérkezett. Az óratok maga 1-1 mm-rel nőtt, vagyis 41 és 45 mm-re hízott.

Nagyon más érdekessége az új órának nincs, az Apple Watch 6 szenzorait, chipjét lényegében megörökölte.

Megjelenés, árak

A készülékek árazása, az órát kivéve, már elérhető az Apple honlapján. Összességében az iPhone 13 alapmodellek árai csökkentek, az iPhone 13 Pro modelleké viszont jelentősen drágultak. Az iPad árszínvonala maradt, bár nem mondhatni, hogy hűen tükrözi a teljesítményt. Az iPad mini szintugrása viszont az árán is érződik. Előreláthatólag az Apple Watch árak nem változnak.

A készülékek elérhetősége a következőképpen alakul: az iPadek és az iPhone-ok szeptember 24-től megvásárolhatók az Apple-től, vagy a hivatalos partnereknél. Az Apple Watch 7-ről viszont mindösszesen annyit tudni, hogy „ősszel” érkezik. Mivel már ez idő szerint is ősz van, feltehetően az ősz későbbi szakaszában fut majd be.