Érdemes-e már iOS 15-re váltani?

A legnépszerűbb kérdés szeptember 20-a óta, ami egy iPhone szervizben elhangzik a fenti cím. „Mit gondoltok, srácok? Érdemes már letölteni az új iOS-t?” Egy iPhone szerviz véleményére vagytok kíváncsiak? Hát, legyen!

Az iOS 15 (és az iPadOS 15) igazából egy rendhagyó rendszerfrissítés, mivel nem érkezik benne eget rengető, földet megmozgató, innovatív, új funkció. Viszont érkezik vele sok apró, praktikus funkció a jobb felhasználói élmény szolgálatába. Hogy melyek ezek?

Az iOS 15 főbb, új funkciói

  • Térbeli hangzás a FaceTime-ban: A csoportos beszélgetéseknél a hang úgy hallható, mintha abból az irányból érkezne, amerre a felszólaló FaceTime ablaka látható.
  • Portré mód a FaceTime-ban: A Fotókból ismert Portré mód a mélységélesség állítással immár a videóhívásokban is élvezhető.
  • Interaktív térképek elképesztő részletes hegyekkel, sivatagokkal, erdőkkel, óceánokkal. Illetve egyéb újítások a Térképek appban. (Korlátozottan elérhető jelenleg, és egyébként is csak újabb, és legújabb készülékekkel.)
  • Fókusz mód: az elérés priorizálásra.
  • Megújult safari böngésző.
  • Élő szöveg, amivel fényképeken szereplő szövegeket valós szöveggé menthetünk. (pl. Fotókban, Kijelzőfotóban, Safariban)
  • Fotó infó panel: egy régen hiányzó funkció, a készített fotókról információk.
  • Új animált hátterek az Időjárás appban.
  • Kulcsok a Wallet appban: Mindenféle digitális kulcs (autókulcs, hotelszoba kulcsa, iroda kulcsok, beléptetők stb.) is bekerülhet immár az alkalmazásba

Támogatott készülékek közül is támogatottabbak

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy mely telefonokat támogatja az iOS 15 rendszerfrissítés. Csodálatos hír, hogy a 6 évvel ezelőtt bemutatott iPhone 6s (és az iPad Air 2) még mindig támogatott készülék. Viszont vannak olyan új funkciók, amikre ezek a készülékek a letölthető frissítés ellenére sem számíthatnak.

Ezzel a kivételezéssel pedig az iPhone 6s széria nincs egyedül. Szinte minden széria hiányolhat egy-egy új funkciót. Az egyetlen széria, amelyik minden és a legtöbb funkciót magáénak tudhatja az ugyanis (nem meglepő módon) az iPhone 13.

Tehát akkor érdemes-e iOS 15-re váltani?

A kiadott iOS 15-ről tudható, hogy a rendszer még nem teljes abból a szempontból, hogy bizonyos beharangozott funkciók még nem landoltak. Tehát hacsak valaki nem akarja rögtön az új, új, új verziót, ezúttal nyugodtan várhat. Nincs kényszer.

Az Apple ugyanis a fennállása óta először ad lehetőség arra, hogy nem muszáj letölteni a nagy rendszerfrissítést. Lehet maradni iOS 14-en is, anélkül, hogy fél percenként jönne egy rendszerüzenet a letöltés kierőszakolására.

Félreértés ne essék, a sima, iOS 14 frissítéseket persze nyomják tovább, hiszen ezek biztonsági réseket jelenthetnek, amit be kell tömni, illetve felbukkanó bugokat, amiket pedig ki kell javítani. Viszont az iOS 15 csak diszkréten, opcióként jelenik meg a Szoftverfrissítésben.

Szóval, a válasz a nagy kérdésre iPhone szervizes szemmel:

Hogyha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. Igen, töltsd le, ha kipróbálnád a beharangozott újdonságokat, a Fókusz mód hasznodra lehet, vagy sokat FaceTime-ozol, és kell pl. a Térbeli hangzás. Hogyha viszont aggályaid vannak, vagy szereted, ismered, ragaszkodsz az iOS 14-hez, akkor nyugodtan várj még, vagy maradj vele (szinte) örökre.