Máris gond van az új iPad mini 6-tal. Vagy mégsem?

Máris gond van az új iPad mini 6-tal. Vagy mégsem?

Olyan hír röppent fel, ami felveti a kérdést, az iPad szervizek máris számíthatnak a munkára? Hiszen még meg sem száradt az árcímkén a festék, de már gondot jeleztek a legújabb iPad mini (6. generáció) háza tájáról? A „hibajelenség” pedig az új Retina Liquid kijelzőkhöz köthető.

A legelejéről kezdve az egész sztorit, a jelenségre az egyik nagy techlap, a Verge kiemelt szerkesztője, Dieter Bohl hívta fel a figyelmet. Az újságíró az elsők között tesztelte az új minit, és feltűnt neki a kijelző mozgásán valami furcsa. Leírása alapján, mikor vertikálisan (portré vagy álló módban) tartja a minit, és a kijelzőn sok a megjelenített szöveg, akkor egy általa „jelly scroll”-ként elnevezett, magyarra fordítva zselé görgetés, vagy pontosabban zselés görgetés jelenség vehető észre. Mintha a kijelző egyik fele lassabban (vagy épp gyorsabban?) reagálna a másiknál.

Az újságíró egy lassított videót is készített a tapasztaltakról, amit megosztott a Twitteren is.

Hamar kiderült, hogy a hiba nem csak Bohl minijét érinti. Az Apple fórumokon több új felhasználó is jelezte, hogy szintén tapasztalják a hibajelenséget. Sokan azt írták, hogy „nehéz nem észrevenni”. Ugyanakkor, ha nem álló módban, hanem függőlegesen tartják a kijelzőt, akkor viszont semmi.

Várható volt, hogy ez az ügy – ekkora nyilvánosságot kapva ilyen rövid idő alatt – gyorsan eljut az Apple szakembereihez is. Az ArsTechnica magazin intézett egy megkeresést a cupertinói vállalathoz a zselé-üggyel kapcsolatban, amire meg is érkezett válasz.

Tudjátok, nem hiba, hanem „fícsör”

Az Apple álláspontja szerint a „zselés görgetés” hatás az LCD kijelzőknél a normális működéséhez tartozik. A válaszukban az szerepel, hogy ezek a kijelzők sorról sorra frissítenek, így beleférhet némi késés a felső és az alsó sor frissítései között. Ez tehát a magyarázat erre a zselés jelenségre.

Ez így oké is, de mégis érdekes, hogy az iPad mini készüléken jól megfigyelhető, ami pl. a többi 60 Hz-es LCD iPaden (pl. iPad Air 4, vagy a legújabb iPad verzión) nem. Az Apple állítása alapján a jelenség, amit „ferde hatásnak” is neveznek és, amit a felhasználók tapasztalnak, tehát nem hiba, így sem hardveresen, sem szoftveresen nincs ok hibajavításra. A kijelző egész egyszerűen ilyen.

Nem hazudnak, ez a képfrissítési eltérés előfordul az LCD kijelzőkön. Bizonyos tesztoldalakkal még talán azon a készüléken is megjeleníthető, amin épp ezt most olvasod. Akit mégis (döntse el mindenki, hogy jogosan, vagy sem) zavar ez az új Minijén, az visszaküldheti, vagy visszaviheti a vásárolt helyre a készülékét, állítólag visszaveszik. Viszont ennek tükrében úgy tűnik, hogy a legtöbb iPad szerviz ezúttal, mégis munka nélkül marad…