Ezt kell tudni az iPhone 13 javíthatóságáról

Mikor az Apple új telefonokat mutat be, akkor mindig rezeg a léc, hogy hogyan babrálnak majd ki a velük nem szerződött iPhone szervizekkel. Holott azok az iPhone szervizek, amelyek nem tartoznak az Apple fennhatósága alá (nem márkaszervizek, vagy szerződött javítópartnerek), még közel sem biztos, hogy rosszul, vagy igénytelenül végzik a munkájukat. Sőt! Igen gyakori jelenség, hogy pont ezek a szervizek akarnak bizonyítani, kedvezőbb áron is dolgoznak, míg a szerződött szervizek kissé belekényelmesednek a titulusba.

Térjünk ki erre egy picit! Azok, akik azt gondolják, hogy sokkal több szerviz szerződhetne az Apple-lel, és így megoldódna ez a furán kirekesztő szelekció, az sajnos téved. Az ugyanis, hogy egy szerviz szerződik-e vagy sem az Apple-lel a jogra, hogy hivatalosan vállalhatják az iPhone-ok, és más termékek javítását, először is pénz kérdése. Szerződni az Apple-lel, komoly kötelezettségekkel, belső szabályokkal és feltételekkel jár, amelyek jelentős többletköltségeket rónak egy iPhone szervizre, és így már a javítási szolgáltatások árszínvonala is egyértelműen felfelé indul. Jóval feljebb.

Mindebből következik, hogy az iPhone szerviz piacon mindig lesz helye a minőségi munkát végző, de az Apple-lel nem szerződött szervizeknek. Ezeknek a szervizeknek viszont egyértelműen nem áll rendelkezésre az új készülékek javításához ugyanolyan kész instrukció-tár, mint a szerződötteknek.

Mennyire jól javítható az iPhone 13 Pro?

Az iFixit egy olyan független, szerelési portál, amely a szervizek számára igen hasznosan, és pontosan bemutatja mindig az új készülékek szétszerelését. A hozzáértőknek ez nagy segítséget jelent, hiszen tudják, mire ügyeljenek az aktuálisan legújabb készülékek javításnál. A laikusoknak pedig a portál egyetlen pontszámmal érzékelteti az adott eszköz javíthatóságát, ami egy jövőbeli vásárlásra lehet hatással.

Az iFixit tehát nekiesett egy iPhone 13 Pro készüléknek, és összességében az egytől tízig terjedő javíthatósági skálán azt öt pontra értékelte. Ez pedig, lássuk be, nem nagy dicsőség.

Milyen újdonságok vannak az iPhone 13 Pro belsejében?

Az előző generációhoz képest viszonylag változatlan külsejű telefonban meglepően sok újdonságot zsúfoltak az Apple mérnökei.

Ezek közül a legjelentősebb újdonságok:

  • A csicsás új kijelző két újítással is. Az egyik a magas/változó frissítési gyakoriságú technológia, és kombinált OLED+érintő réteg.
  • Áthelyezett felső hangszóró, ami hangyányival leegyszerűsíti a kijelzőcserét, és teret ad egy kisebb kameraszigetnek.
  • Az L-alakú akkumulátor visszatérése a nem Max-méretű készülékekbe.
  • Elég vad alkatrészkompatibilitási frissítés történt, ami igen masszívan (és agresszívan) a szerződött javítópartnerek felé tolja a felhasználót. (Ezzel egyébként a felhasználó szabad szervizválasztási joga is komolyan sérül. Értsétek: Nem dönthettek arról, hova viszitek szereltetni a telefontokat még pl. a jótállási idő lejáratát követően sem.)

Valójában miért csak közepesen jól javítható az iPhone 13 Pro?

Láthatóan a kijelző és az akkumulátor alapvetően könnyebb cserélhetősége állt a mérnöki tervezés fő szándékában. Sőt, a legtöbb alkatrész is könnyen hozzáférhető, és jól cserélhető. Még az is pozitívum, hogy kevesebb a ragasztott, és több a csavarozható alkatrész van, ami szintén a javíthatóság oltárán áldoz.

Ugyanakkor a csavarok indokolatlan sokfélesége már sokat nehezít a javíthatóságon. A vízállóság szintén okoz kellemetlenséget szervizeléskor.

A dupla üveg (elől-hátul) nagyban növeli a töréskockázatot, még akkor is, ha folyamatosan ellenállóbb anyagokat használnak fel hozzájuk. Feltehetően ez az oka a fenti változtatások egy részének.

Az alkatrészek szoftveres párosításának kényszere szükségtelenül túlbonyolítja a készülék javítását, és szinte (vagy legalábbis egyelőre) ellehetetleníti a nem szerződött iPhone szervizekben a javítást. Ez ugyanis kritikusan érinti bizonyos funkciók (pl. Face ID) használhatóságát, ha az Apple saját kalibráló eszközei nélkül javítják a készüléket. Ez pedig cseppet sem korrekt eljárás még az iFixit szerint sem, nem véletlen, hogy ilyen alacsonynak mondható pontszámmal illeték emiatt az új iPhone 13 Pro javíthatóságát.