Érdemes-e bezárogatni az alkalmazásokat egy iPhone-on?

Nektek is van olyan ismerősötök, vagy akár magatok is gyakran csináljátok azt, hogy az iPhone, és iPad készüléketeken bezárogatjátok az appokat? Ez a kényszerített leállítás a korábban használt alkalmazások listáját előhívva, leállásra kényszeríti a listán szereplő alkalmazások közül a kiválasztottat, vagy akár mindet.

Mivel a megnevezésében is benne van, hogy kényszerített leállítás, ebből már tudható, hogy itt nem valami természetes dologról van szó. A jótanács pedig az, hogy hagyjátok ezt abba!

A felhasználók egyik nagy butasága ez az app bezárogatás. Talán azért van ez, mert sokan korábban számítógépet használtak, és rend a lelke mindennek alapon mindig minden programot bezártak, mielőtt kikapcsoltátok a gépet. Nos, az iPhone más, mint a PC.

A tévedés

Néhányan azt gondolják, hogy jót tesz az ilyesmi a telefonnak. Ez pedig abból a feltevésből következik, hogy az épp nem használt, háttérben futó alkalmazások szükségtelenül foglalják a memóriát, és a szintén feleslegesen dolgoztatják a CPU-t, ami aztán visszafogja a készülék teljesítményét, és még az akkumulátor időt is csökkenti.

Ez a feltevés maximálisan téves. Amikor az iOS-t a fejlesztők megalkották, úgy hozták létre, hogy az akkori technológiának megfelelően eleinte igen limitált rendelkezésre állású hardvert tökéletesen optimalizálják. Úgymond kihúzták egy vonással belőle a felesleges működési elemeket. Az alkalmazások bezárása volt egyike ezeknek. Nincs szükség az alkalmazások bezárására normális működés mellett, a rendszer ugyanis tudja a dolgát a legoptimálisabb működés és üzemidő fenntartásához.

Amikor egy appból kilépünk, az mintegy „hibernálódik”, a rendszer tökéletesen szabályozza a háttérben futó működése alatt, és felszabadul a memória is, amit használt. Ezért egyáltalán nincs szükség az erőltetett bezárására.

A valóság

Hogyha ez tényleg igaz, akkor mégis miért lehet őket bezárni? Nagyjából így hangzana a kérdés, egy iPhone szerviz pultja előtt, hogyha ezt nekiállnánk elmagyarázni.

Nos, az iOS megalkotásakor bent kellett hagyni amolyan „vészkijáratot” arra az esetre, hogyha az applikációk lefagynának, vagyis valóban gond lenne velük.

Ami a szunnyadó alkalmazások listáját illeti, jogosan merülhet fel a kérdés, hogyha az iPhone és iPad szoftver ilyen intelligens a hatékony rendszerfenntartásban, akkor minek az alkalmazásokat szunnyadni küldeni? Miért nem zárja be őket a rendszer azonnal?

Erre a nagyon egyszerű magyarázat, hogy azért nem, mert sokkal hatékonyabb működést eredményez, ha a korábban használt appok csak felélednek, annál, mintha újraindulnának. Ami pedig azt illeti, a rendszer bezárja az alkalmazásokat, de csak adott inaktív idő után.

Árt vagy használ az erőltetett leállítás?

Az alkalmazások állandó erőltetett leállítgatása nemhogy segítene, hanem kifejezetten káros az eszközöknek. Azt ugyan megcáfolták az Apple-től, hogy az ijesztgetésekkel ellentétben az app bezárogatás nincs hatással az akkumulátor időre és még hosszútávon sem károsíthatja. Viszont a teljesítményre valóban negatív hatással van, hiszen egy bezárt alkalmazást több idő újra elindítani, mint feléleszteni. Azoknál, akik állandóan erre „tréningezik a rendszert” egy idő után a telefon (vagy iPad) működése is lelassulhat. Aztán mehettek az iPhone szervizbe, hogy nem értitek miért ilyen lassú a készüléketek.

Steve Jobs még 2010-ben azt nyilatkozta az alkalmazások bezárogatásáról, hogy „ne csináljátok, használjátok rendeltetés szerint”. Jó néhány évvel később Craig Federighi, az Apple szoftver mérnöki részlegét vezető alelnök is azt válaszolta a nekiszegezett kérdésre, hogy a „szunnyadó” alkalmazások standby üzemmódban segítik az eszközön a navigációt és a multitaskingot, és csak akkor szabad egy appot leállítani, ha az nem válaszol, vagy láthatóan lefagyott.

Szóval, hacsak nem muszáj, akkor ne tegyétek!