Mik az iPhone legnagyobb ellenségei nyáron?

Szeretnéd megúszni ezt a nyarat anélkül, hogy iPhone szerviz látogatást tennél? Vagy rosszabb esetben elbúcsúzhatnál kedvenc telefonodtól? Akkor eláruljuk, melyek azok a dolgok, amikre nyáron fokozottan kell ügyelni egy iPhone esetén.

Ellenség 1: Víz

Rendelkezzen az iPhone-od bármilyen vízvédettséggel, az elektromos készülékek és a víz barátok sohasem lesznek. Márpedig a nyár és a kánikula a vízpart, a strandok és a pancsolás szervesen összetartoznak, különösen olyan hosszú, bezárt időszakok után, mint amiben az elmúlt két évben részünk volt. Ezért nem árt legalább egy kis óvatosság.

Az újabb iPhone-ok (12-es széria) már IP68-as besorolásúak, ahogy a 11-es és az az XS-széria is. Mégse csábítson, hogy a tengerben a telefonoddal mártózz meg a habokban! Nem csak azért, mert a sós víz, ha mégis bejutna az eszköz belsejébe, bizony alaposan tönkreteheti azt. Azért sem jó ötlet, mert a készülékek vízvédelme nem úszáshoz és búvárkodáshoz lett kitalálva, hanem sokkal inkább azért, hogy a készülékek megússzák a vizes baleseteket, mint pl. amikor a haverok heccből ruhástul (és telefonostul) löknek be a kerti medencébe.

Hogyha mégis telefonnal közös fürdőzést, vagy búvárkodás közben fényképezést terveznél, akkor gondoskodj megfelelő vízzáró kiegészítőkről a telefonodnak, hacsak nem szeretnél pórul járni.

A tevékenységek, amelyeket a vízvédelemtől függetlenül az Apple hivatalosan NEM ajánl az iPhone—nal végezni, az alábbiak: úszás, fürdés, zuhanyzás, vízisízés, wakeboardozás, hullámlovaglás, jetskizés, az iPhone használata szaunában vagy gőzfürdőben, az iPhone szándékos vízbe mártása.

Szintén fontos, hogy ha a készüléket csak rövid időre is víz érte, legalább 5 órán keresztül nem szabad tölteni, vagy a Lightning-portot használatba venni (fülhallgató sem).

Ellenség 2: Meleg

Ahogy mi magunk, a mindennapi elektromos eszközeink sem „kedvelik” a kánikulát. A magas környezeti hőmérséklet és az általában ezt kísérő párás levegő nem tesz jó az iPhone-nak (sem).

Az Apple az iPhone optimális üzemi hőmérsékletét 0 és 35 °C között állapította meg, de -20 és 45 °C között tárolható az eszköz. Hogyha az üzemi hőmérséklet-tartományon túl használod a készüléket, az az iPhone károsodásához, illetve az akkumulátor idő előtti elhasználódásához vezethet.

Szintén nem tanácsos a készüléket nagy hőmérséklet-ingadozásnak kitenni. Vagyis, ha az autódban, vagy napon felejtetted és felforrósodott, nagyon nem jó ötlet egy hűtőben, vagy mélyhűtőben lehűteni.

Amikor a készüléked az üzemi hőmérsékletet túllépi, akkor automatikusan leszabályoz, megjelenhet egy figyelmeztető képernyő, majd akár ki is kapcsolhat, amíg kellően lehűl. Hacsak nem extrém körülményeknek tetted ki, ilyenkor csak meg kell várni, míg magától visszatér optimális üzemi hőmérsékletéhez. (Ám inkább ne próbáld gyorsítani az időt, míg visszahűl!)

 

Ellenség 3: Homok, por

A nyár tartogathat száraz veszélyeket is. Ilyen lehet a por és a homok. Noha a készülékek IP besorolása nem kizárólag a vízvédelemre, hanem a porvédelemre is kiterjed, erre sem terjed ki a 12 hónapos Apple jótállás, tehát jobb óvatosan kezelni a témát.

Például nem jó ötlet a tengerparton a száraz vagy akár nedves homokba a telefonnal árkot ásni. Persze anélkül, hogy szélsőségekre vetemednénk, jobb figyelni arra, hogy ne használjátok (vagy vegyétek elő túl gyakran) poros közegben. Hogyha pedig mégis ilyen helyen jártok, otthon puha, éppen csak nedves törlőkendővel mielőtt távolítsátok el róla az ilyen jellegű szennyeződéseket.

Különösen fontos, hogy sem por, sem homok ne kerüljön az iPhone-on található résekbe.

 

Ellenség 4: Törés

Nyáron mindig megemelkedik az iPhone szervizekbe érkező törött készülékek száma. A kültéri bulizás, szabadidős tevékenységek, élmények, fotózás, videózás mind-mind olyan helyzetet termethet, ahol az iPhone-t leejtheted, ráléphetsz, összetörhet.  

Ezeket a balesetek viszont elég jól kivédhetők a készülék megfelelő mechanikai védelmével. A kijelzőre ragasztható üvegfólia a kijelzőnek, a nagyrészt már üveg hátoldalú iPhone-oknak pedig a tokok igen jó védelmet jelenthetnek, hogy egy átlagosabbnak mondható esés, vagy a készülék elejtése ne okozzon nagy kárt. Érdemes ezeket az év bármely szakaszában beszerezni, mert bár nyáron különösen jó szolgálatot tesznek, de az év egészében is hasznosnak bizonyulnak.

Persze egy kis fokozott óvatosság nyáron, a buliban szintén jól jöhet.

Ellenség 5: Vegyszerek

Az Apple a fentieken kívül külön felhívja a figyelmet arra, hogy az eszközeit ne érje: szappan, mosószer, sav, savas étel, sós víz, szappanos víz, medencevíz, parfüm, szúnyogriasztó szer, testápoló krém, napvédő krém, olaj, ragasztóeltávolító, hajfesték vagy oldószer.

Azon felül, hogy ezek az anyagok bármelyike kárt tehet, foltot hagyhat a készüléken, az ujjlenyomatok ellen használt, gyári olajtaszító bevonatot is károsítják. Bár a bevonat a használat során lassan lepereg, lekopik, a fenti kemikáliák gyorsíthatják ezt a folyamatot.

Ezért az Apple ajánlása, hogyha ezen anyagok bármelyike mégis a készülékre kerülne, akkor érdemes kikapcsolt állapotban megtisztítanod ezektől egy tiszta ronggyal, itt is ügyelve arra, hogy a résekbe ne kerülhessen.

 

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »