Mit kell tudni az iPhone akkumulátor cseréről?

Minden iPhone életében elérkezik az idő, amikor ki kell cserélni az akkumulátort.

Az Apple az iPhone készülékeket újratölthető lítiumion-akkumulátorral gyártja. Ezeknek nagy előnye más akkumulátor technológiákkal szemben, hogy könnyűek, gyorsan fel lehet tölteni őket, (viszonylag) hosszú üzemidőt tudnak, és az élettartamuk is hosszabb. Az utóbbira fókuszálva, a hosszabb élettartam viszont nem jelent öröklétet.
Az iPhone akku kémiai elöregedése bár folyamatosan zajlik, az Apple általában megszabott töltési ciklusszámhoz köti az akkumulátorok kapacitáscsökkenését. Korábban ez a szám 500 volt, de az új készülékeknél már 1 000 töltési ciklusban állapították meg. Maga a töltési ciklus azt az egységet jelöli, amikor az iPhone-felhasználó lemerítette az akkukapacitás 100%-ának megfelelő mennyiséget. Ezt azonban nem feletétlenül egy „merülés” – feltöltés alkalmával lehet elérni, hiszen viszonylag kevesen töltik úgy a készüléküket, ha teljesen lemerül, inkább rátöltögetnek.
Az Apple a jótállás keretében csak akkor cserél akkumulátort, ha az akkunak a jótállás ideje alatt történik baja. Utóbbi nem túl gyakori egy év leforgása alatt. A természetes elöregedés viszont zajlik, tehát az akkumulátor csere egy iPhone esetében is elkerülhetetlen, és mire esedékessé válik a jótállás már általában nem él.

Szervizt, de melyiket?

Így biztosan iPhone szerviz felkeresésére lesz szükség, ami lehet márkaszerviz, vagy egy megbízható, régi, nagy tapasztalattal rendelkező olyan Apple szerviz is, ami nem hivatalos Apple partner, de garantáltan megbízható munkát végeznek, és garanciát adnak munkájukra.

Gyári vagy utángyártott?

A gyári vagy utángyártott akkumulátor kérdése is felmerülhet ilyen esetben. Noha az Apple előszeretettel rontja az utángyártott alkatrészek renoméját, még a hivatalos szervizeikben is használnak utángyártott alkatrészeket. A gyári alkatrészek természetesen minden esetben a leginkább megbízhatók, de mindig jóval drágábbak is.
Viszont az alkatrészek nem ritkán ugyanazon a gyárakban készülnek Ázsiában, így nem ritka, hogy ugyanaz az alkatrész, ami gyári logóval van ellátva, ugyanabban a gyárban készült, mint az utángyártottnak nevezett logó nélküli. Az utángyártott alkatrész, esetünkben akkumulátornál az a fontos, hogy megbízható helyről származzon, és jó minőségű legyen, amiről a jó szerviznek minden esetben tudomása és tapasztalata van. Nem utolsó sorban munkájukra és a beépített alkatrészre garanciát vállalnak.

Mikor kell cserélni?

Vannak azok az esetek, amikor mindenképpen akkumulátort kell cserélni. Az, amikor a készülék „csak” a korábbiaknál jóval gyorsabban lemerül a jobbik ilyen. Ez kényelmetlen ugyan, de nem még nem égető. Ugyanakkor, hogyha az iPhone a töltőkábel segítségével bekapcsol, majd annak lecsatlakoztatásakor kikapcsol, illetve akár az akku felpúposodik, akkor már nem halogatható tovább, hogy keressünk egy iPhone szervizt meglátogatása.