Miért nehéz MacBookot javítani?

Amikor egy olyan drága eszközről van szó, mint egy MacBook, gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon miért ilyen kötött a hardver? Miért nem egyszerűbb a bővítése, alkatrészek cseréje? Mert ugye a PC alapú laptopokhoz képest a MacBookok javítása bonyolultabb és drágább is. Ráadásul ez a tendencia nem javul, hanem inkább romlik az új chipek megjelenésével. (Többek között ezért is fontos, hogy megbízható MacBook szervizt találjunk.)

Pedig az emberek nagyrészt ugyanúgy használják a hétköznapokban a Mac notebookokat, mint a többit. Legalábbis abban az értelemben, hogy ugyanazokat a felhasználói ballépéseket követik el velük fizikailag: leejtik, leöntik öntik őket, és satöbbi. Mégis az ilyen balesetekből adódó károk javítása, például a gyakori beázott macbook javítás egy jó MacBook szerviz hiányában mindenképpen – számukra nehézkesebb. De miért?

Az Apple-nyomás

Nincs mit szépíteni az ügyön: alapvetően az almás vállalatnak érdeke, hogy a MacBookok jól javíthatók legyenek. Az Apple jól láthatóan igyekszik nyomást gyakorolni a vásárlóira, hogy javíttatás helyett vásároljanak újabb, jobb készüléket. Mert az ugyan igaz, hogy az eszközeik nagyon jól össze vannak rakva, a hardver és a szoftver összehangja igen jó, de a hardver nehezen javítható.

Egy régebbi modell ugyan évekig remekül működik, ha nem sérül, de ami az elavulást illeti, az már más kérdés. Frissíteni sem egyszerű és olcsó a hardvert, amikor egyáltalán lehetséges.

Egy sérült készülék esetén a felhasználó gyakran kénytelen új eszközt vagy sérült eszközének frissített változatát vásárolni. Akkor ugyanis, ha egyszerű lenne megjavítani, vagy kicserélni az alkatrészeket, akkor a felhasználókat semmi sem ösztönözné drágább és újabb modellek vásárlására az eszközök egyébkénti jó teljesítménye, időtálló megjelenése és remek tartóssága miatt.

Mindehhez csak plusz faktorként társul, hogy leggyakrabban az új modellek nem is tartalmaznak olyan mérvű újításokat sem, hogy azok indokolnák az évenkénti, vagy akár kétévenkénti cserét.

Akarj újat!

A felhasználók alap beállítottsága persze az lenne, hogy szívesen megjavítanák, vagy esetleg kisebb költségen frissíttetnék a régebbi vagy sérült MacBookot, és csak akkor vásárolnának új modellt, ha már olyan mérvű technológiai újításokat tartalmaz, hogy az indokolná a cserét.

Jelenleg az a helyzet, hogy a vásárló a márkaszerviz javítási árait megismerve gyakran szívesebben dönt egy új gép vásárlása mellett, a MacBook javíttatás helyett. Hiába dolgoznak jóval kedvezőbb árakon a független MacBook szervizek, de még ezek a díjak is jóval magasabb, mint egy más gyártó laptopja esetében egy hasonló probléma javítása lenne.

A profit az innováció előtt

A Jobs-éra talán legnagyobb különbsége a Cook-érával szemben, hogy Steve Jobs igazi innovátorként mindig maga akarta a piacnak diktálni a trendeket és a tempót. Ő mindig azt akarta, hogy a termék lenyűgözze az embereket, értéket jelentsen számukra, igazi technológiai újdonság legyen, és megkönnyítse a felhasználók mindennapjait. Számára a fejlődés volt a fő cél, és a profit egy ezzel járó plusz előny.

Míg Tim Cook vezetése alatt az Apple egy jól érezhető fókuszváltáson esett át, és a profit került a törekvések középpontjába. Az Apple termékek jól működő, prémium készülékek, egyfajta szintet képviselnek, és a maguk kategóriájában jók és megbízhatók, de az innováció léptéke mindenképpen csökkent. Már nem csak magukat az eszközöket kell megvásárolni, de a kiegészítőket és a kiegészítő szolgáltatásokat is.

Mitől javíthatók nehezen?

A gyártó céljai szolgálatában tehát miért okoz nehézséget MacBookot javítani, és miért fontos, hogy tapasztalt szakember tegyen? Miért nem érdemes otthon nekiesni egy más gyártó termékeihez egyébként jól értő szakembernek sem?

  • Egyedi csavarok: A MacBookot eleve – bár természetesen nem lehetetlen – de eleve nem is egyszerű kinyitni. Az Apple termékekhez egyedi csavarokat használnak, amelyek igen aprók. A márkaszervizeket és a szerződött partnereken kívül, nem minden laptopszerviz felkészült a nyitásukhoz.
  • Integrált alkatrészek: Bár más gyártók is használnak a laptopok esetében alaplapra integrált alkatrészeket, de mégsem űznek ebből akkora sportot, mint az Apple. Az almás vállalat Mac notebookjaiban a legtöbb kulcs alkatrész integrált, amit megfelelő hőfokokat és metódusokat használva lehet csak javítani, vagy cserélni. Ez az új M1 chippel a helyzet pedig csak tovább fokozódott.
  • Ragasztott alkatrészek: A hagyományos laptopokban általában a gyártók csavarokat használnak. Az Apple az egyedi csavarok mellett szívesen nyúl ahhoz is, hogy speciális ragasztóval rögzítsen bizonyos alkatrészeket. Ehhez megfelelő oldószer, majd az új alkatrész visszahelyezésénél szintén megfelelő ragasztó kell.

Mindezek ellenére persze MacBookot megfelelő szakértelemmel, megfelelő MacBook szervizben lehet javítani. Csak nem könnyű, megvannak a maga trükkjei, a szükséges szerszámok, ezért nem árt, ha ismertek jó MacBook szervizt, ahova bizalommal fordulhattok.

Apple szerviz

Ezért fontos az iMac karbantartás

A jellemző felhasználói magatartás a Mac eszközöknél – különösen igaz ez az iMac-re – hogy addig hajtják, amíg megy. Ez a szemlélet azonban, viszonylag hamar

Tovább »
iPad

Miért nem tölt az iPadem?

Hogyan lehetséges az, hogy az iPad egyik pillanatról a másikra nem tölt? Talán az előbb még játszottál vele, és azért csatlakoztattad töltőre, mert láttad, hogy

Tovább »